Cilj SNSD-a na predstojećim Opštim izborima jeste pobjeda sa više od 50 odsto, te osvajanje pozicije srpskog člana Predsjednišva BiH i predsjednika Republike Srpske – zaključak je sa sjednice Izvršnog komiteta stranke. 42 poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, 10 u Parlamentu BiH i direktni mandat u Federaciji brojke su sa kojima SNSD ulazi u izbornu trku.

Više od sedam mjeseci do Opštih izbora – iz SNSD-a, kažu, već su spremni. 380 hiljada glasova za Milorada Dodika kao kandidata za člana Predsjedništva BiH, 360 hiljada kandidatu za predsjednika Srpske koji će takođe biti iz ove stranke. Ko će to biti, za sada ne otkrivaju, ali potvrđuju da će sa koalicionim partnerima razgovarati. Sve ispod 50 odsto, kaže predsjednik stranke i šef izbornog štaba, značilo bi neuspjeh.

“Očekujemo najbolje rezultate koje smo ikad imali na izborima imajući u vidu da opozicija djeluje na ‘bosanskoj’ platformi i odnosi se izdajnički prema potrebama i ciljevima u Republici Srpskoj, što je vidljivo u prethodne tri ili četiri godine”, rekao je predsjednik SNSD Milorad Dodik.

Izvršni komitet ove stranke podržao je i inicijativu da se organizuje patriotski blok. Potencijal za izbornu pobjedu vide i u tome što su u Srpskoj sa koalicionim partnerima na vlasti u 47 od 63 opštine.

“SNSD u parlamentu Srpske juriša na 50 odsto plus jedan glas, što je 41 plus jedan poslanik, za što je potrebno 300.000 glasova”, istakao je Dodik.

SNSD je odbacio inicijativu poslanika Denisa Bećirovića u Parlamentu BiH o konstitutivnosti Srba u Federaciji, jer je iza sebe imala opasne namjere. Dodik u inicijativi vidi opasnost u vezi sa mogućnošću da sutra na isti način to urade i za neke obaveze koje bi bile nametnute u Republici Srpskoj.

“Ključni momenat je to što se tom inicijativom, koju je podržao SDS, promoviše uvođenje i upotreba ‘bosanskog jezika’, koji bi trebalo da se brani u ustavima Federacije BiH i kantona, što bi predstavljalo ozbiljan presedan i postavilo bi pitanje zašto onda mi to ne bismo mogli da podržimo i u Republici Srpskoj”, naglasio je Dodik.

Nakon sjednice Izvršnog komiteta poručeno je da ova partija neće podržati održavanje vježbi sa inostranim vojskama, dok se za to ne dobije odobrenje lokalnih vlasti. Podržali su i aktivnosti Vlade Srpske, naročito kada je riječ o usaglašavanju agrarnog budžeta, ali i istakli važnost održavanja prve konferencije dijaspore u Srpskoj.

Izvršni komitet izabrao je Radovana Kovačevića za portparola SNSD-a.

RTRS