Prije neće biti Bosne, nego što će međunarodna zajednica uvesti jednog predsjednika BiH, izjavio je za RTRS predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišuću izjavu visokog predstavnika Valentina Incka da bi u budućnosti BiH trebalo da ima predsjednika i dva zamjenika.

Neprihvatljivao je bilo kakvo uplitanje stranaca, istakao je Dodik gostujući u Dnevniku plus naše televizije i poručio da je BiH potreban unutrašnji dijalog!

Incko, po običaju, reciklira ideje svojih prethodnika. Tako je i ovaj put, smatra predsjednik Srpske. Kategoričan je – odbacujemo ideju o jednom predsjedniku BiH i dva zamjenika. Dodaje, Bošnjaci, ako žele, neka prihvate tu iluziju, mi, kaže, nećemo.

“Međunarodna zajednica sa nekoliko veoma ostrašćenih visokih predstavnika nije uspjela da napravi to što hoće Incko na zalasku koji nema nikakve snage, da se uvede jedan predsjednik. Neće se nikada uvesti jedan. Prije neće biti Bosne, nego što će on uvesti jednog predsjednika”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Incko zaboravlja, kao što su, kaže, to činili i visoki predstavnici, da BiH počiva na Dejtonskom sporazumu, dokumentu na kojem insistira prije svih njegov garant, Srbija, ali i Rusija. Između ostalog, o tome je u Beogradu, kaže, razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sargejem Lavrovom. Dodaje da su razgovarali i o opštoj antiruskoj histeriji koja se prenosi na ove prostore. Vjeruje da će se Lavrov odazvati njegovom pozivu da posjeti Srpsku, a ključna je, ističe, poruka da je Rusija spremna, da u ekstremnim situacijama stane iza Srpske i Srbije.

“Veoma se osjećamo dobro kada takve poruke dolaze od ljudi koji predstavljaju veliku i moćnu Rusiju. Sve politike i razgovori nisu upereni ni protiv koga trećeg. Sada su ti drugi, treći u panici. Rusija ne želi ništa više osim Dejtona. Spremna je da stane iza stavova Srbije”, naglasio je predsjednik Srpske.

U danima kada Srpska i Srbija, pripremaju zajedničku Deklaraciju o opstanku srpskog naroda, predsjednik Dodik pokrovitelj je skupa “Dani dijaspore” koji će u Banjaluci okupiti 100 učesnika iz 25 zemalja.

“Želim da kažem da se održava svake godine, na drugom mjestu u Republici Srpskoj, a vjerujem i u Srbiji, kasnije ćemo to proširiti. Ali, to je jedinstvena dijaspora. Ne treba da to dijelimo. Treba da odbacimo bilo kakvu mogućnost stvaranja bh dijaspore, kao što oni to žele”, naglasio je Dodik.

Dani dijaspore su, ističe Dodik, značajan skup na kojem treba da definišemo zajedničke politike, da odbacimo stereotipe koji su nametnuti, a to je da se razlikujemo po mjestu na kojem se nalazimo.

Pogledajte kompletan intervju sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom:

RTRS