Fotografije i snimci autoputeva zatrpanih snijegom i ralica koje neprestano prolaze obišle su Hrvatsku, a zbog teških vremenskih uslova upozorenja su izdale sve dežurne službe – HAK, HAC, Državna uprava za zaštitu i spasavanje, Hrvatska gorska služba spasavanja… Angažovan je i MORH, u pripravnosti je čak 1.000 vojnika, od kojih su neki već angažovani na pomaganju stanovništvu u Lici i Gorskom Kotaru.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, srednjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a i zbog olujnog vjetra ograničenja su u saobraćaju pa Hrvatski autoklub upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena je za sve kategorije vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zbog zimskih uslova. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog jakih bočnih udara vjetra.

Za sav saobraćaj zbog olujnog vjetra zatvoreni su autoputevi A7 Sveti Kuzam-Šmrika u oba smjera i Јadranska magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene. Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, Јadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, DC25 Gospić-Karlobag.

Na Krčkom mostu zabrana je saobraćaja za autobuse na sprat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Јadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkriveni teretnim prostorom.

Zbog oštećenja bukobrana za sav promet zatvorena je autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke.

Zbog olujnog vjetra te zimskih uslova u Gorskom kotaru i Lici nema prohodnog puta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto.

HAK moli vozače kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom da ne kreću na put u smjeru Rijeke i Dalmacije zbog zabrane prometovanja kroz Gorski kotar i Liku i popunjenih odmorišta. Zbog popunjenog odmorišta Vukova Gorica mole vozače tegljača i prikoličara koji kreću smjeru Rijeke da koriste ostala odmorišta prije čvora Karlovac Lučko, Desinec i Draganić.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, prvenstveno na mostovima i nadvožnjacima.

Zimski uvjeti proglašeni za veći broj cesta

m i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelazima: Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Prezid, Čabar i Brod na Kupi.

Prekinute brodske linije

U prekidu su: trajektna linija Prizna-Žigljen, katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj- Cres-Rijeka, Ubli- Vela Luka- Hvar- Split, Vis- Split.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad tri tone nosivosti.

U gradsko-prigradskom prometu grada Zagreba očekuju se manja kašnjenja, a u lokalnome prometu kašnjenja od 15 do 30 minuta.

Izvor: Indeks