Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i na osnovu Statuta grada Prijedora, donesene su odluke da, u okviru teritorije grada, dva naseljena mjesta ne mogu imati isti naziv ulica. Zbog toga je neophodno promijeniti nazive oko 40 ulica. Prijedor ima 527 ulica. Mnoge su nazive dobile sredinom 80-tih godina prošlog vijeka, a neke i nakon ratnih devedesetih. Kako se grad godinama širi, tako je danas novonaseljenih 50 ulica koje su, još uvijek, bez zvaničnog imena. U okviru realizacije plana o nazivima ulica, 9. januar, kao zvaničan naziv, svakako će ponijeti jedna od prijedorskih ulica.

Iako će mnogi građani negodovati zbog promjene naziva ulica, predsjednik Komisije za imenovanje neimenovanih ulica i trgova grada Prijedora, Milenko Radivojac, naglašava da moraju djelovati u skladu sa zakonima.

– Bitno je pomenuti da Komisija radi na osnovu kriterijuma koji su usvojeni 2012. godine, kada smo radili prvi dio ulica, od onih 160, a u novembru prošle godine usvojeni su ponovo kriterijumi na osnovu kojih radimo. Znači, komisija koja broji 11 članova, mora se držati kriterijuma na osnovu kojih će davati imena – rekao je Radivojac.

Na raspisani javni poziv, koji traje do kraja mjeseca, mogu se javiti mještani ulica koje nemaju nazive. Sve ulice, Radivojac kaže, trebalo bi da budu imenovane u dogledno vrijeme.

I.Pekaric/KV