Da li bh. diplomatija “na mala vrata” priznaje jednostranu nezavisnost Kosova!? Konzulat Bosne i Hercegovine u Minhenu pokrovitelj je 12. Dana Balkana, na kojima, ravnopravno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana učestvuje i samoproglašeno Kosovo.

I pored zvaničnog stava BiH da ne priznaje njegovu nezavisnost, upravo je desetogodišnjici samoproglašenog Kosova, posvećeno jedno tematsko veče.

U Minhenu su otvoreni još jedni Dani Balkana. 12. po redu. Zemlje učesnice, kako kažu, u Konzulatu BiH, godinama iste. Na listi i samoproglašeno Kosovo. Zemlja čiju nezavisnost BiH ne priznaje i od tog stava Republika Srpska, kako je bezbroj puta poručeno, nikada neće odstupiti. Ipak će, i to pod pokroviteljstvom Konzulata BiH, 23. marta, povodom 10 godina samoproglašene nezavisnosti, biti promovisana kao najmlađa zemlja u Evropi.

“To nisam vidjela, izvinite, to je nevladina organizacija ‘Pomoć čovjeka čovjek’. Organizacija koja za cilj ima predstavljaljnje kulture svih tih zemalja Zapadnog Balkana. Ovdje je radi o kulturnoj manifestaciji i ne ulazi se u politiku”, rekla je generalni konzul BiH u Minhenu Ruzimira Tihić Kadrić.

Šta o ovome misli Igor Crnadak, čijem ministarstvu pripada diplomatsko-konzularna mreža BiH? Zbog njegovih obaveza domaćina ministarske konferencije, ostali smo bez odogovora na to pitanje. Na drugoj strani, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kojeg se pita za DKP mrežu, za sve je saznao od naše novinarske ekipe.

“Јa da budem iskren, prvi put čujem za to. Pojma nemam o tome. Ako je to tako, potpuna osuda s moje strane”, kaže Ivanić.

A organizatori Dana Balkana, s čim su, očigledno saglasni i pokrovitelji, pobrinuli su se da i zastava samoproglašenog Kosova ima svoje mjesto u simbolu ovog događaja – balkanskom cvijetu. Tačnije ima svoju laticu na cvijetu koji, prema opisu, oslikava različitosti Balkana.

RTRS