Бањалука - СНСД - сједница Извршног комитета1

Formiraćemo patriotrski blok da bismo ostvarili uspjeh na svim funkcijama na predstojećim izborima, kaže Milorad Dodik nakon današnje sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Ko će činiti patriotski blok, Dodik ne otkriva, kao ni ime kandidata za predsjednika Republike. Potvrđuje samo svoju kandidaturu, i uvjerava da neće biti problema unutar koalicije, iako u poslednjih nekoliko mjeseci DNS ponavlja da će jedan kandidat biti njihov.

” Što se tiče moje kandidature, svi opštinski odbori su već podržali moju kandidaturu, a što se tiče kandidature za predsjednika Republike, on će biti naš, SNSD-ov, a ostaje da još usaglasimo sa drugim političkim partijama.  I pobijediće sigurno”, rekao je Dodik.

Usvojili su zato, kaže Dodik, osnovne ciljeve predizborne kampanje. Nakon današnjeg zasijedanja jedini  se obratio novinarima i pohvalio da nikada ranije nisu krenuli u predizbornu organizaciju. Kaže i da su inovativni jer će ove godine omogućiti glasanje putem pošte za Srbe iz dijaspore.

Kaže Dodik, koji će biti na čelu izbornog štaba,  da im je za predsjednika potrebno 360, a za člana predsjeništva 380 hiljada glasova i vjeruje, kaže, da je to moguće.

“Mi smo danas kroz plan direktnih zaduženja opštinskim organizacijama utvrdili koliko svaki naš opštinski odbor mora da obezbjedi glasova. I u tom pogledu današnji dan je dan kada smo krenuli u osvajanje tog broja”, rekao je Dodik.

Izvršni komitet SNSD-a odbacio je danas i inicijativu  SDP-ovog poslanika  Denisa Bećirovića kojom se vlasti četiri kantona u entitetu Federacija BiH pozivaju da osiguraju ustavnu ravnopravnost Srba. Protiv ove inicijative glasali su  SNSD-ovci  a kaže Dodik da se tom incijativom promoviše potvrda o bosanskom jeziku te da bi uvođenje i prihvatanje bosanskog jezika kroz tu deklaraciju predstavljalo ozbiljan presedan.

Proziva i najveću opozicionu partiju Srspke, koja je podržala incijativu, da su bosanski blok i izdajnici. U SDS-u danas bez komentara na optužbe iz SNSD-a.Lider partije Vukota Govedarica nije se javljao na telefon. Ranije su poručili da je ponašanje SNSD-ovih poslanika u bh. parlamentu kada se glasalo o inicijativi Denisa Bećirovića rezultat podaničkog odnosa prema Draganu Čoviću.

ATV