Na poluvremenu trener gostiju izveo dva igrača iako je njegov tim vodio 1:0

Piše: Slavko BASARA

Mostarac Emir Spahalić i Dalibor Hrstić iz Ljubuškog, glavni i drugi pomoćni sudija subotnjeg susreta u Mostaru između Zrinjskog i GOŠK-a iz Gabele  (3:2) zbog propusta na istoj suspendovani su do daljnjeg na hitnoj sednici Komisije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH. Oni su, prema informacijama iz Saveza, od kontrolora suđenja Džemala Čalije iz Sarajeva dobili negativne ocene, a definitivna kazna o broju utakmica suspenzije biće poznata naredne sedmice, najavljeno je od nadležnih organa Saveza.

Spahalića i Hrstića su koštala dva nepostojeća jedanaesterca dosuđena za aktuelnog šampiona Zrinjski kojima su “plemići” stizali, dva puta, vođstvo gostiju, a na kraju i trijumfovali pogotkom u 89. minutu uz het-trik Miloša Filipovića. GOŠK je na poluvremenu vodio minimalnim rezultatom 1:0, a u nastavku je došlo do preokreta, pa je susret išao “iz dvojke u keca”.

Da li su zbog pobede Zrinjskog u takvoj utakmici glavni i isključivi krivci sudije Spahalić i Hrstić, ili su oni kolateralna šteta da se prikriju stvarna događanja na pomenutom susretu trebalo bi da otkriju naredni dani?

Malo ko će da kaže da su Zrinjski i GOŠK “bratski” klubovi koji su u prethodnom periodu sarađivali i razmenjivali igrače, čak i ove zime kada su Mostarci nekoliko svojih fudbalera poslali na pozajmicu u Gabelu, kao pojačanja. Među njima trebalo je da bude i Zvonimir Blaić, povratnik iz Radnika, ali u poslednjem trenutku nije otišao u GOŠK. Golman Dalibor Kozić je iz Mostara stigao u Gabelu, bivši igrač “plemića” je i Anto Radeljić, pa Antonio Raguž, pozajmljeni su ove zime Koreanac Hjon Uk So i Nardin Mulahusejnović (strelac drugog gola), nekadašnji “plemić” bio je i Igor Aničić…

Zanimljivo je, u celoj ovoj priči, istaći još jedan detalj. Dva kluba su jesenas u Gabeli, 16. septembra, u osmom kolu odigrali gotovo pa “prijateljsku” utakmicu bez grubih startova i tenzija, bez ijednog žutog kartona, a sudio je Tomislav Čuić iz Tomislavgrada, sudija na zalasku karijere. Pobedio je Zrinjski rezultatom 2:0.

Trener GOŠK-a Feđa Dudić je posle utakmice na konferenciji za novinare istakao: “plakao sam sa igračima u svlačionici i sav se tresem”, međutim jedan detalj iz zapisnika susreta u Mostaru može da ga demantuje. Naime, Dudić je na poluvremenu, pri vođstvu njegove ekipe rezultatom 1:0 u svlačionici ostavio dva ponajbolja fudbalera u svojim redovima Petra Raguža i Amira Zolja, a umesto njih su od 46. minuta igrali Hjon Uk So, zvanično igrač Zrinjskog na pozajmici u GOŠK-u i Dino Hasanović.

-Bio sam primoran da na poluvremenu izvedem dva igrača zbog žutih kartona, nisam to uradio zbog loše igre, morao sam ih sačuvati za Čelik, imam mali broj igrača i uvek moram razmišljati i o sledećoj utakmici – pokušao je da objasni Feđa Dudić, trener GOŠK-a, svoj nerezonski potez povučen u pauzi utakmice u Mostaru.

Da li je u pitanju trenersko neiskustvo (Dudić ima samo 35 godina) ili je strateg Gabeljana “predosetio i pretpostavio” da će njegov klub na kraju susreta biti, ipak, poražen i ostati bez bodova ostaće tajna? Međutim, koji to trener na poluvremenu jedne prvenstvene utakmice razmišlja o narednom protivniku, pogotovo kada ima pozitivan rezultat i može da dođe do dragocenog bodovnog plena? Da li je plačom u svlačionici sa igračima i drhtanjem na konferenciji za novinare Feđa Dudić želeo da prikrije nešto drugo i skrene pažnju od suštine?

Ono što je sigurno jeste to da je utakmica Zrinjski – GOŠK (3:2) na startu prolećnog dela prvenstva Premijer lige BiH podigla veliku fudbalsku prašinu i pokrenula nezapamćenu lavinu. Da li će one zatrpati samo naivne arbitre Emira Spahalića i Dalibora Hrstića, kao u prošloj sezoni Antoni Bandića iz Gruda, ili se pokrenuo kompletan “ledeni breg”, pokazaće vreme pred nama?

UEFA sumnjivo šest utakmica

Evropska fudbalska unija (UEFA) zatražila je od vlasti u BiH proveru šest utakmica odigranih u domaćem prvenstvu zbog sumnji da su bile nameštene, saznaje zagrebački Večernji list, a prenose mediji u BiH.

Potvrdio je to i neimenovani funkcioner Fudbalskog saveza BiH, a pomenuti zahtev UEFA dostavljen je posredstvom EUROPOL-a, te je prosleđen policijskim telima.

Prema UEFA tokom prošle godine, za šest utakmica odigranih u Premijer ligi BiH, ali i nižim ligaškim takmičenjima, s područja Azije uplaćeni su veliki iznosi novca i za vrlo čudne kladioničarske kombinacije. U nekoliko slučajeva radilo se i o dramatičnim preokretima utakmice, a najveći koeficijenti kod kladioničarskih parova upravo su oni koji se odnose na rezultat na poluvremenu odnosno kraju utakmice – “iz dvice u keca”, što može za samo jedan par iznositi i više od 30 (na jednu uloženu marku dobijete 30). Iz UEFA nisu potvrdili, ali ni demantovali navode o postojanju ove istrage.

Beus kao zaštitnik

Iako se potpredsednik FS BiH Ivan Beus u intervjuu za internet stranicu Saveza “ogradio” da obavlja zvanične funkcije u Zrinjskom, na zvaničnoj prezentaciji mostarskog kluba stoji da je v.d. direktora kluba. Upravo se Beus, kao jedan od visokih funkcionera FS BiH, u javnosti, pogotovo Hercegovini pominje kao ktitor “plemića” i “režiser” svega onoga što se događa oko kluba, a u Sarajevu je etiketiran kao “centar moći” koji je “plemićima” doneo tri titule u poslednje četiri sezone.

Beus, koji je došao na vlast u FS BiH 2012. godine kao član Komiteta za normalizaciju, u pomenutom intervjuu za sajt Saveza ističe da je fudbal u BiH na putu progresa:

-Uspeli smo u svakom pogledu normalizovati rad Saveza. Uspostavili smo bolji sistev rada, poboljšali strukturu Saveza, normalizovali finansijsko poslovanje, te stvorili i puno bolju klimu za razvoj fudbala u BiH. Znatno smo popravili suradnju sa UEFA, koja nam daje veliku podršku u svim našim procesima. Znatno smo popravili imidž fudbala BiH… Sigurno ima još prostora kako da popravivo domaći fudbal.

Saopštenje GOŠK-a

Klub iz Gabele izdao je saopštenje za javnost u kojem, između ostalog, piše:

“Bojimo se da iza ovoga stoje organizirane interesne grupe ljudi koji verovatno smatraju da jednom klubu kao sto je GOŠK, bez obzira na njegovu tradiciju koja traje 100 godina (osnovan 1919. godine) nije mesto u Premijer ligi ili se možda mora spasiti neko na uštrb ‘malog’ GOŠK-a? Ako je već tako dotična gospodo, onda imajte toliko morala i hrabrosti pa nam to kažite i mi ćemo sami istupiti iz lige da se ne blamirate još 13 kola do kraja, a mi da se dodatno ne izlažemo troškovima.

Prvi put smo doživeli da nam igrači plaču na kraju utakmice, zbog nepravde koju smo doživeli, zamislite apsurda, od jedne osobe u ‘crnom’. Neko je nakon utakmice rekao jednu rečenicu koja sve govori: ‘ovakav smeh na tribinama i ovakav plač u svlačionici nisu viđeni u Premijer ligi’”.

Tata i sin Rebac

Drugi potpredsednik Komisije za sudije i suđenje FS BiH je Zoran Rebac, nekadašnji sudija u najvišem rangu jugoslovenskog fudbala, svojevremeno je bio predsednik Skupštine Zrinjskog. Zanimljivo je da je njegov sin Nenad Rebac trenutno potpredsednik najvišeg tela aktuelnog šampiona BiH mostarskog Zrinjskog. Da li će njih dvojica imati uticaj da isprave mnoge nepravilnosti videćemo?

Do tada ostaje nejasno kako je Mostarcima utakmicu na prolećnoj premijeri protiv GOŠK-a sudio arbitar iz Mostara – Emir Spahalić.

Sportski žurnal