U samo tri kvadrata živi desetogodišnja Nikolina Јerosimović iz sela Јezerka kod Kotor Varoša. Sa ocem Duškom i majkom Muneverom već devet godina preživljava u neuslovnoj drvenoj kućici, u jednoj prostoriji koja je i spavaća i dnevna soba, ali i kuhinja. Informacije za pomoć porodici Јerosimović na broj 065/365-421.

Krov nad glavom i topla soba jedina su želja ove vesele djevojčice. Za razliku od njenih vršnjaka koji sanjaju da imaju bicikl i mobilni telefon ova mala plavokosa djevojčica želi samo kuću u kojoj bi bezbrižno provodila djetinjstvo. Iako nema osnovne uslove za život, Nikolina je odlikaš.

“Da mogu mi doći drugari na rođendan i da imam svoju kuću i da imam svoju sobu i tako. To mi je želja”, rekla je Nikolina.

Osim pomoći koju im s vremena na vrijeme obezbijede humanitarci iz kotorvaroškog Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, niko ih ne posjećuje niti im pomaže.

“Deveta je godina kako je kuća izgorjela. Obraćao sam se par puta opštini, samo sam dobio odbijenicu, kao nije opština u finansijskoj moći. Pomogli su iz crvenog krsta. Djetetu knjige, brašno, hrana  i dadnu jednokratnu pomoć na godišnjem nivou. Mislim oko 50 maraka”, naveo je Duško.

“Ni vode ni struje nemamo. Potrebno je sve, a najviše krov nad glavom”, istakla je Munevra.

Iz Centra za Socijalni rad u Kotor Varošu kažu da su upoznati sa situacijom porodice Јerosimović, i dodaju da je u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti više puta obezbijeđena jednokratna novčana pomoć.

RTRS