Kriminalna grupa koja se bavi prodajom hašiša, ali navodno i trgovinom ljudima, koristila je čamce kako bi kamuflirala svoje helikoptere koji su u svakom trenutku mogli da prevezu velike količine droge

Španske vlasti razbile su dobro organizovanu mrežu trgovine hašišem iz Maroka u Španiju, a među uhapšenima su i bivši srpski piloti, koji su osumnjičeni da su prevozili drogu. Uhapšeno je ukupno 18 ljudi, koji su osumnjičeni da su deo kriminalne mreže specijalizovane za trgovinu hašišem, koji se prevozio helikopterima iz Maroka u Španiju.

Španski mediji navode da je ta operacija dovela do hapšenja mozgova organizacije čije je sedištu u španskoj provinciji Andaluziji, a u toj akciji pali su i piloti helikoptera. Utvrđeno je da su pilotirali Srbi, a da se u grupi od 18 uhapšenih nalaze osumnjičeni različitih nacionalnosti.

– Razbijanje ove kriminalne mreže rezultat je detaljne istrage u predgrađima Malage i Sevilje, tokom koje su španski službenici zaplenili tri vozila, nekoliko mobilnih telefona, instrumente letenja, brojač bankovnih papira, nakit, satove i oko 18.000 evra u gotovini. Zaplenjeni su i brojni dokumenti – navodi marokanski portal “H24.ma”.

Kako navode strani mediji, akcija je počela još u toku prošle godina, a jedan od ključnih momenata dogodio se 9. decembra 2017.

Foto: Printskrin/ GranCanariaTv.com

– Španska policija je prošle godine pokrenula istragu, kada je lociran jedan helikopter BO-105, koji je bio skriven na poligonu u Rondi, u Andaluziji. Taj poligon služio je za zaprašivanje komaraca. Međutim, službenici su ubrzo locirali i drugu letelicu koja je presretnuta 9. decembra, na letu od Sevilje do Maroka. Letelicom je upravljao bivši srpski vojni pilot iz Švajcarske – navode izvori.

Prva letelica bila je zaplenjena, međutim, to ovu kriminalnu organizaciju nije zaustavilo da nastavi svoj posao drugom letelicom.

– Prilikom oduzimanja drugog helikoptera, uhapšeno je troje ljudi, uključujući pilota. Pilot je bio bivši srpski vojnik specijalizovan za noćne letove i nastanjen je u Švajcarskoj – navodi “leconomiste.com”.

Foto: Printskrin/ GranCanariaTv.com

Otkriveno je da ova dobro organizovana kriminalna grupa ima dobru logistiku. Naime, kako helikopteri nisu dugoletači, duž trase puta imali su baze gde su mogli da slete, uzlete, ali i da dođu do goriva, te eventualno da budu popravljeni, ako postoji neki kvar.

Istragom je utvrđeno da su članovi ove mreže koristili farme za svoje poslovanje i da su imali veliku mrežu za popravku helikoptera.

Kriminalna grupa koja se bavi prodajom hašiša, ali navodno i trgovinom ljudima, koristila je čamce kako bi kamuflirala svoje helikoptere koji su u svakom trenutku mogli da prevezu velike količine droge.

Telegraf.rs/Alo