SDS je otvorio karte- Vukota Govedarica biće kandidat ove stranke za predsjednika Republike Srpske. Odluku je donio Glavni odbor stranke. Time je i Mladena Ivanića, kojeg je PDP predstavio kao svog kandidata, poslao u trku za još jedan mandat u bh. Predsjedništvo. Ovom odlukom okončana su i višemjesečna nagađanja o tome da li će Mićo Mićić ili Mirko Šarović biti SDS-ovi izborni aduti.

Više od tri sata zasjedao je Glavni odbor SDS. Rezultat očekivan, s obzirom na nedavne izjave Vukote Govedarice da bi radije bio predsjednik Srpske. U izbornu trku, koja već uveliko traje, Govedarica ulazi optimistično, uz poruku da će borba protiv kriminala i institucionalne korupcije biti prioritet.

– Učinićemo sve što mogu da učine odgovorni i dostojanstveni ljudi da napravimo podvig i da trijumfujemo na sljedećim izborima zajedno sa našim koalicionim partnerima – rekao je Govedarica.

Mirko Šarović i Mićo Mićić sada su i zvanično izvan izborne utakmice za najvažnije funckije. Da bi Šarović bio najbolji kandidat za člana Predsjedništva BiH, smatrao je regionalni odbor SDS Sarajevsko-romanijske regije. Mićić je s druge strane dobio jednoglasnu podršku bijeljinskog gradskog odbora za kandidatru za predsjednika Republike. Iako su, prilikom objave kandidature, stajali pored Govedarice, medijima se nisu obraćali.

– Mi smo se danas odlučili za koncept koji treba da donese promjene – rekao je Govedarica.

Govedarica je svojom kandidaturom odlučio da prekine praksu svog predhodnika Mladena Bosića, koji se dok je bio na čelu SDS, nije kandidovao ni za jednu pojedinačnu funkciju. Da li će im to donijeti pobjedu, zavisiće od kandidata druge strane koji zvanično još nije poznat. Ono što je sada definitivno jeste da će izborni megdan za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH podjeliti Mladen Ivanić i Milorad Dodik.

RTRS