Petero djece Mirjane Žunić, samohrane majke iz Donje Puharske u Prijedoru, treba pomoć dobrih ljudi, jer nemaju ni ono osnovno – dovoljno drva za minuse koji tek slijede, ispravan šporet, a ni struju, jer im je prije mjesec isključena zbog duga od skoro 850 maraka.

Nakon što su dobili informaciju o teškoj situaciji u kojoj se našla ova porodica, odmah su reagirali iz Mjesne zajednice Donja Puharska. Enes Kapetanović, predsjednik Savjeta MZ, nabavio je uz pomoć prijatelja dvije palete drva za ovu porodicu. U akciju su se uključili i humanitarci iz “Merhameta”, koji su im i ranije pomagali, kao i Narodna kuhinja “Optimista” obrocima, paketima hrane i pelenama za najmlađu Lejlu.

No, to je tek kap u moru potreba ove siromašne porodice, koja hladne zimske dane provodi u neuvjetnoj i memljivoj kuhinjici. Trenutno im je najpotrebniji šporet, jer je stari dotrajao. Bili bi zahvalni i kada bi im ponovo bila priključena struja.

– Žive u vlazi, hladno im je, spavaju na spužvama… Računamo na subvencije za struju, da znaju koliko mogu potrošiti, a neophodno je i da im se sanira kuća – kaže Kapetanović.

Kuća u kojoj živi šestočlana porodica
Kuća u kojoj živi šestočlana porodica

Mirjana je zahvalna Enesu, Mjesnoj zajednici i svima onima koji su joj do sada pritekli u pomoć. Drva koja je dobila, još će malo potrajati, ali je dug za struju za nju nerješiv problem. Od dječijeg doplatka, koji iznosi 360 maraka, ne može ga platiti.

Kako pomoći

Oni koji žele pomoći Mirjani i njenoj djeci, mogu kontaktirati Almu Semanić, mještanku Donje Puharske, koja je, također, inicirala pokretanje humanitarne akcije za petero mališana. Njen broj telefona je 065/710-446.

– Kontaktirali smo Centar “Sunce”, koji pohađa četvero Mirjanine djece. Puni su riječi hvale za njih, kažu da su odgovorni, vrijedni i da redovno pohađaju nastavu – kaže Semanić.

Avaz