Evropska fudbalska unija (UEFA) nije samo zatražila od vlasti u BiH proveru oko nameštanja utakmica već će se ova organizacija, u narednom periodu, pozabaviti i političkim diktatima u okviru Fudbalskog saveza iz Sarajeva, koji je očigledno pod uticajem vladajuće strukture ljudi.

Obimni materijali sa neoborivim dokazima i činjenicama vezano za sva neregularna dešavanja i upliv politike u rad Saveza poslani su u vidu pritužbe u Nion, a kako saznajemo te negativnosti se odnose na članove Izvršnog odbora FS BiH, ali i zaposlenika u kancelarijama FS BiH. Kao imena koja se pominju, koja su podložna stranačkom i političkom uticaju su predsednik FS BiH Elvedin Begić, potpredsednik Ivan Beus, član Izvršnog odbora i Ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić, član Takmičarske komisije FS BiH Milorad Lale, izvršni direktor sportskog sektora Elmir Pilav, sekretar Komiteta za sudije i suđenje Salem Prolić…

-Politika je “skrojila” fudbalske izbore koji su protekli na neregularan način 2016. godine, i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, a događaji u FS BiH su samo posledica toga. Zato je UEFA tražila izjašnjavanje FS BiH po tom pitanju, pa se našlo kompromisno rešenje. Zaključeno je da su izbori u redu, ali da su sprovedeni po neprilagođenom i neispravnom Statutu koji treba da se menja i usklađuje. A to menjanje je ustvari ulazak udruženja premijerligaša, sudija, trenera… umesto entitetskih saveza koji treba da budu minimizirani, bez moći odlučivanja, što sve opet diktira politika pod pokroviteljstvom ambasade SAD, uz izvođenje radova aktuelne vlasti na nivou zajedničkih institucija BiH. Sve to biće novi eksperiment i nastavak priče iz 2011. godine kada je srušeno Tročlano Predsedništvo FS BiH – istakao je fudbalski radnik blizak “krovnom” Savezu koji je želeo da ostane anoniman.

Takođe, UEFA je upoznata i oko svih neregularnosti vezanih za takmičenje u Premijer ligi BiH, moćnicima koji diriguju određene stvari, ali i korumpiranosti i kriminalu. Članovi Izvršnog odbora su pod lupom UEFA jer pojedinci, koji iza sebe imaju političke moćnike, sebi dozvoljavaju svašta, čak i da prete potčinjenima. To se videlo najbolje i na primeru utakmice Zrinjski – GOŠK 3:2 (0:1).

-Sudije su obični žrtveni jarci čelnika Saveza, jer moraju da slušaju njihova naređenja, a na kraju samo oni snose krivcu za neregularnosti u mečevima. Na sve ovo što se dešava oko suđenja, mi koji smo suspendovani, upozoravali smo mnogo ranije. Meni je bilo malo smešno, a mnogo više tragično gledati mečeve poput onga u Bijeljini, jer je Zrinjski morao da pobedi, kako bi se iznivelisale usluge određenih čelnika Saveza i uprave mostarskog kluba. Sudija Antoni Bandić iz Gruda je kažnjen iako nije imao izbora, morao je da radi ono što su mu diktirali. Na kraju je žrtvovan je bez milosti – istakao je pre nekoliko meseci Ibrahim Adilagić, bivši član Izvršnog odbora FS BiH koji je suspendovan od strane aktuelnih čelnika.

Ono što je sigurno pred Fudbalskim savezom BiH je vrelo proleće iako su napolju minus i sneg.

Spahalić, Čalija, Beus…

Veliku prašinu na startu proleća podiglo je i suđenje Mostarca Emira Spahalića na susretu u Mostaru između Zrinjskog i GOŠK-a, koji je poklonio dva jedanaesterca aktuelnom šampionu.

-Radi se o običnoj farsi. Kao Spahalić je suspendovan, a izveštaj kontrolora suđenja Džemala Čalije iz Sarajeva jedini nije prihvaćen od svih u 19. kolu. Ustvari, Čalija koji je dobar čovek i kontrolor, je dobio nalog od moćnika Saveza da ublaži izveštaj o suđenju, da prođe vreme, kako bi se sve zataškalo i zaboravilo. S obzirom da je profesionalno zaposlen u Savezu možete misliti šta sve dovodi u pitanje. Je li dovoljno reći da je Ivan Beus, potpredsednik FS BiH direktor Zrinjskog? – pita se naš sagovornik.

Sportski žurnal/Slavko BASARA