U Prijedoru su danas obilježene 24 godine od formiranja Sedmog odreda SBP MUP-a Republike Srpske.

U Prijedoru je obilježena 24. godišnjica formiranja Sedmog odreda nekadašnje Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. U znak sjećanja na poginule pripadnike, služen je parastos u Crkvi Svete Trojice.

U odbrani granica Srpske, poginulo je sedam pripadnika sedmog policijskog odreda. Dužni smo sjećati se i odavati počast junacima, poručili su njihovi bivši saborci.

Sjećanje na poginule, zajednički su obilježili pripadnici vojske i policije iz svih krajeva Srpske. Poručeno je, ovakva okupljanja, primjer su zajedništva predstavnicima svih političkih partija.

“Bez obzira što Sedmi odred organizuje parastos poginulim pripadnicima, ovdje su došli svi komadanti i svi pripadnici iz Hercegovine, iz Sarajeva i svih ostalih osam odreda. I ubuduće će tako biti”, rekao je Goran Sarić, ratni komandant SBP MUP-a Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić je istakao da su se u Prijedoru okupili ratni drugovi iz svih krajeva Republike Srpske da evociraju uspomene i da se druže, da se podsjete na teška, ali slavna i viteška vremena i pošalju posebnu vrstu poruke svima, a posebno predstavnicima političkih partija da je taj primjer zajedništva i duh jedinstva nešto što je stvorilo Republiku Srpsku i što je bila najveća snaga srpskog naroda.

Služen je parastos u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru i položeni su vijenci na centralno spomen-obilježje i ispred spomen-ploče u zgradi Policijske uprave. Organizovana je i svečana povorka od crkve do centralnog prijedorskog spomen-obilježja.

G. Vila/RTRS