Udruženje Slovenaca “Lipa” iz Prijedora obilježilo je slovenački praznik kulture “Prešernov dan” i tim povodom je u Pozorištu Prijedor održan tradicionalni cjelovečernji koncert.

Na ovoj manifestaciji su učestvovali članovi pjevačke grupe “Studenec” iz slovenačkog mjesta Pivka, kao i ženska i muška pjevačka grupa Kulturno-umjetničkog društva “Milan Egić” iz Brezičana.

Predsjednik “Lipe” Alenka Uduč je istakla da Udruženje već godinama na različite načine obilježava ovaj praznik slovenačke kulture, identiteta i jezika posvećen sjećanju na lik i djelo velikana slovenačkog pjesništva Franca Prešerna, a u tome učestvuju članovi Udruženja i gosti iz Slovenije.

“Mi se Prešernovih stihova rado sjećamo i slavimo ovaj dan i izvan granica Slovenije, a obilježavanje ovog praznika u Prijedoru je tradicija duga 20 godina, koliko postoji Udruženje Slovenaca u ovom gradu”, istakla je Udučeva.

Ona je dodala da je ovaj koncert ujedno bio posvećen i proslavi predstojećeg Međunarodnog dana žena.

Osim cjelovečernjeg druženja uz pjesmu, Udruženje Slovenaca “Lipa” je za sve žene pripremilo cvijet na dar. Organizovan je i koktel sa degustacijom slovenačkih kulinarskih specijaliteta.

Ovaj kulturni događaj podržali su Biro Vlade Slovenije za Slovence izvan granica i u svijetu i Grad Prijedor.

Glas Srpske