Koliko potresni mogu da budu ljudski životi govori borba za zdravlje dvojice sinova porodice Kostadinović iz Šargovca, nedaleko od Banjaluke.

Neimaština ove sedmočlane porodice, samo je jedan teret s kojim su suočeni. Četrnaestogodišnja Teodora rezignirano kaže da je život za njenu porodicu nepraveden, jer neko ima sve, a neko ništa.

Teodora, za razliku od svojih vršnjaka, nije dobila tu privilegiju da odrasta u bezbrižnom djetinjstvu, kao ni njena braća i sestre.

Njena majka Slađana kaže da joj sve to teško pada, nadajući se da bi barem suprug dobio stalni posao i da imaju mjesečna primanja.

Ova sedmočlana porodica živi od 410 maraka socijalnih primanja, pa se teško bore i sa mjesečnim računima. Nedavno im je zbog duga od 440 maraka isključena struja. Ipak, ne zadugo jer im je pomoglo Udruženje distrofičara Banjaluka, koje je vratilo svjetlo u domaćinstvo Kostadinovića.

Nevolja za ovu porodicu je i bolest sinova Stefana i Darija, jer se ovi hrabri dječaci bore protiv propadanja mišića.

Majka kaže da se svaki dan sve teže kreću. Već ne mogu sami da ustanu, da se oblače bez njene pomoći, da odu u toalet, da se kupaju.

Stefan i Dario prošle su godine bili na liječenju u Italiji, sada slijede dalje mjere, pogotovo kada je riječ o Stefanu, kod kojeg je bolest mnogo napredovala.

– Rekli su da bi Stefanu odradili operaciju Ahilovih tetiva, što bi mu produžilo hod od tri do pet godina. Da odemo samo na kontrolu potrebno nam je 6.000 marka – kaže Slađana.

Cijena Stefanovog operativnog zahvata trebalo bi da bude poznata u aprilu.

– Stefan je jako povučen dječak i dalje je prisutna oskudna komunikacija. Ono što mogu reći jeste da je sjajno primljen u odjeljenju – naglasila je Nartša Majkić, Stefanova učiteljica.

Ako ste u mogućnosti da pomognete ovoj porodici, to možete učiniti uplatom novca na ovaj broj žiro računa.

RTRS