Bosna i Hercegovina se jutros probudila u debelom minusu. U sedam sati na Bjelašnici je izmjeren -21 stepen, a nešto toplije  bilo je u ostalim dijelovima naše zemlje.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na putnim pravcima: Livno – Šujica, Glamoč – Mlinište, Kupres – Šipovo i Rakitno – Blidinje.

Savjeti stručnjaka

Za vozila preko 3,5 tone na snazi je zabrana saobraćaja na putnom pravcu Šujica – Tomislavgrad.

I narednih dana očekuje se slično vrijeme. Od utorka se čak najavljuju i veći minusi, koji bi u pojedinim dijelovima BiH mogli doći i do 20 stepeni ispod nule. Vrhunac polarnog vala iz Sibira očekuje se u srijedu, a slično će biti i tokom vikenda.

Tokom proteklog vikenda kontaktirali smo i Hitnu pomoć, u nadi da će građanima dati najbolje savjete.

Naša sagovornica, doktorica Seida Pandić, odgovorna doktorica u Hitnoj pomoći, dala je preporuke kojih se trebaju pridržavati svi stanovnici Bosne i Hercegovine.

– Prvi savjet je da svakako treba izbjegavati izlazak na otvoreno. Posebno se to odnosi na kardiovaskularne bolesnike, asmatičare, ali i sve starije osobe. Trebaju izbjegavati izlazak u jutarnjim satima, redovno uzimati terapije. Srčani bolesnici i oni s hroničnim plućnim bolestima, te djeca i ljudi starije životne dobi nikako ne bi trebali napuštati svoje prostorije – kaže Pandić za Avaz.ba.

Ona je preporučila svim stanovnicima da budu u toplom, te da povećaju unos voća i povrća.

– Potrebno je izbjegavati prostore gdje se okuplja mnogo ljudi. Razlog – virusi koji se šire. Vjerujem da će građani biti savjesni – dodala je Pandić.

   ((Foto: Ilustracija))
(Foto: Ilustracija)

Dodajemo da su ljekari izdali novo upozorenje na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje.

Hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost ljudi, ali za razliku od toplih valova, čiji je utjecaj koncentriran na dan ili dva nakon njihove pojave, hladni uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka.

Stoga, podsjećamo na nekoliko preporuka na šta treba obratiti pažnju kada su vani niske temperature.

Izlazak rano ujutro izbjegavajte. Ako idete vani, obavezni su kapa, šal i rukavice. Nemojte dugo biti na otvorenom, pijte tople napitke i budite u kontaktu sa svojim starijima.

Avaz