Iz “Vodovoda Prijedor” pozvali su građane da zaštite vodomere od smrzavanja zbog najavljenih niskih temperatura.

FOTO: B. MAJSTOROVIĆ / RAS SRBIJA

Osim toga što podsećaju građane i zajednice etažnih vlasnika na moguću štetu, upozoravaju ih i da troškove popravke instalacija i zamene vodomera snose upravo potrošači.

Iz prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ kažu da je apel “Vodovoda” koristan i da je na vreme upućen.

– Postoje potrošači koji su na neki način nesavesni i ne ponašaju se domaćinski prema instalacijama koje su u njihovom dvorištu. Ima verovatno i onih koji ne priđu šahtu da provere je li sve uredu i da li negde curi voda – kaže Murisa Marić, predsednica „Dona“.

Veruje da bi najava ovog preduzeća da će potrošači sami snositi troškove popravke u slučaju smrzavanja, trebalo da podstakne sve potrošače da se odgovornije ponašaju.

– Mislim da oni tako žele da „uplaše“ potrošače, jer znamo da plaćaju troškove popravke instalacija i svega ostalog što je iza sata, dok troškove zamene i popravke vodomera snosi „Vodovod“ – objašnjava ona.

Dodaje da se zamena vodomera i njihova popravka plaća novcem koji potrošači uplaćuju za održavanje mernog mesta.

– Mesečno svaki potrošač plaća 2,34 KM za održavanje mernog mesta i mislim da bi to trebalo da bude dovoljno za zamenu vodomera – ističe Marićeva.

Navodi da svi potrošači koji budu imali kvarove na vodomerima i instalacijama treba da upute pismeni prigovor „Vodovodu“ za rešavanje pritužbi potrošača.

– Komisija preduzeća bi trebalo da razmotri situaciju, jer ima starijih ljudi koji sami žive i ne mogu da zaštite vodomer i njih treba odvojiti od onih koji se ne ponašaju domaćinski – kaže ona.

Iz prijedorskog “Vodovoda” kažu da u vreme niskih temperatura imaju velike finansijke troškove zbog potrošača koji ne zaštite vodomere.

– Prošle zime smo zamenili oko 120 vodomera koji su se pokvarili zbog smrzavanja i niskih temperatura. Zato sada upozoravamo potrošače da će oni to platiti, jer prema odluci grada Prijedora imaju obavezu da zaštite vodomere od smrzavanja – objašnjava Vlado Reljić, direktor “Vodovoda”.

Dodaje da popravka jednog vodomera košta oko 35 KM, te da je ovo preduzeće lani za tu namenu izdvojio nekoliko hiljada maraka.

– Tokom cele prošle godine ukupno smo zamenili oko 2.500 vodomera, i inače to plaćamo novcem koji potrošači uplaćuju za održavanje mernog mesta – kaže on.

Navodi da će “Vodovod” tim prihodom svakih pet godina menjati vodomere svim potrošačima, ali da će uslove za početak tog posla ostvariti tek za dve godine.

Utopljavanjem protiv minusa

Iz “Vodovoda” kažu da cevi i vodomeri najčešće smrzavaju na mestima gde su instalacije najpliće zakopane, kao i u zidovima objekata koji se ne greju.

– Vodomer je potrebno obložiti odgovarajućim termo-izolacionim materijalom, kao što su stiropor, staklena vuna, stare krpare i kartoni – objašnjavaju u ovom preduzeću.

EuroBlic