Gradonačelnik Doboja Obren Petrović, na poziv Tužilaštva, saslušan je jutros u Policijskoj upravi Doboj. Ovo je potvrđeno u Upravi kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske koja je preuzela slučaj.

Petrović je navodno dao izjavu policiji u vezi sa sumnjivom prodajom poslovnih prostora u Doboju, o čemu smo mjesecima pisali.

U pratnji advokata Gorana Neškovića, Petrović je došao u zgradu Policijske uprave Doboj, gdje se zadržao 15 minuta. Po izlasku iz zgrade nije se zaustavio na pozive novinara, a ništa nije htio da kaže ni advokat, osim da Petrovića nije ni vidio. Potvrda da je saslušan, stigla je i iz Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske koja je preuzela slučaj, ali nam je rečeno da se danas neće oglašavati.

Oglasio se SDS, rekavši da se Petrović uredno odazvao pozivu Tužilaštva da bi dao izjavu, ali ne navode o čemu.
Nezvanično saznajemo, da je saslušan u okviru istrage koja se vodi zbog sumnjive prodaje poslovnih prostora kompanije Večernje novosti u Ćuprijskoj ulici u Doboju. Prostor je prodao Grad Doboj, tvrdeći da je njegov. Uvjereni u to, tužili su Večernje novosti i sve pripisali pritiscima protiv gradske uprave.

“Iako imamo zakon o prodaji prostora kao i revizorski izvještaj po kojem se svi prostori, stambene jedinice, zemljište, moraju uknjižiti na imovinu Grada, nad nama se vrši pritisak koji je suprotan svim tim zakonima. Ne mogu nikako da zaključim zbog čega bi mi bili kriminalci koji imovinu koja je u posjedu lokalne zajednice, knjižimo na Grad koji, pritom, nema nikakvog interesa da uzima tuđu zemlju ili prostor”, rekao je Petrović (emitovano 6.decembra).

Istragom su otkrivene nepravilnosti prilikom upisa vlasništva većeg broja lica nad jednim prostorom o čemu se oglašavala i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske.

“Do više upisa je, očito, došlo dovođenjem Područne jedinice u Doboju u zabludu, s obzirom da su u tlocrtima poslovnog prostora navedeni različiti brojevi pod kojima se isti vodi na terenu. S obzirom da se to ipak desilo, naloženo je Područnoj jedinici Doboj da oglasi ništavnim sve kasnije zasnovane upise, o čemu će upisani nosioci prava svojine biti obaviješteni”, navodi RUGIP Banjaluka.

Poništenje kupoprodajnog ugovora zatražilo je i Pravobranilaštvo Srpske. Da policija istragu privodi kraju potvrđeno je prošle sedmice u Policijskoj upravi Doboj. Sumnjaju da ima krivičnog djela i u saradnji sa Tužilaštvom pripremaju izvještaj.

Načelnik PU Doboj Dmitar Vračar rekao je 21.februara, da su “trenutno indicirana tri lica, s tim što još nismo sigurni koliko će na kraju biti lica u izvještaju”.

Da li je Petrović dao izjavu samo o tom ili o još dva prostora čiju prodaju osporava Pravobranilaštvo Srpske, za sada, nije poznato. Pravobranilaštvo je, podsjećamo, tražilo poništenje tri kupoprodajna ugovora, jer gradonačelnik Obren Petrović, kako su utvrdili, nije poštovao proceduru pri prodaji prostorija u Ćuprijskoj i Ulici Kneza Lazara.

RTRS