“Englezi `guraju` Ivanića za člana Predsjedništva BiH” – naslov je koji je osvanuo na portalu “Govori Srbija”. Iako bez konkretnih izvora, ovaj portal piše da su određene zapadne ambasade i službe tražile od opozicije u Srpskoj da aktuelni član Predsjedništva Mladen Ivanić stane na “crtu” Miloradu Dodiku nakon njegove potvrde da će biti kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH. Iz Ivanićevog kabineta poručuju da navode portala, koji nema ni adresu redakcije, ne komentarišu.

Pozivajući se na diplomatske izvore, u tekstu se ističe da su “najveći zagovornici ponovnog Ivanićevog kandidovanja za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Englezi, prema kojima Ivanić gaji dugogodišnje simpatije”.

“Јavna je tajna da je Mladen Ivanić već dugi niz godina u dobrim odnosima sa nekim ljudima u političkim krugovima Velike Britanije, kao i važnim ljudima u dijelu obavještajnog sektora ove države, sa kojima se često sastajao i referisao političku situaciju u Republici Srpskoj i BiH. Englezi smatraju da je Ivanić čovjek od riječi i da je, kao rijetko ko, uradio sve ono što su mu oni sugerisali”, navodi pomenuti portal.

Na naš upit kabinetu Mladena Ivanića, odgovaraju kako od Radio-televizije Republike Srpske očekuju da vodi računa o svom kredibilitetu i da se, radi dostojanstva i uloge koja joj je dodijeljena u oblasti informisanja u Srpskoj, ne poziva na pisanje portala koji krše zakon.

– Ne komentarišemo navode portala i medija koji nemaju impresum, ime urednika, vlasnika, adresu, niti bilo kakav kontakt. Osnovna je zakonska obaveza medija, pa tako i ovog portala, da u svakom izdanju stoji vidljivo ispisano ime vlasnika i urednika, te adresa redakcije – kaže Marija Milić, savjetnik za medije člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Iz PDP-a pisanje ovog portala nazivaju neozbiljnim i paušalnim.

– Ovo ne zavređuje kvalitetan komentar, jer ne postoje izvori za ovakvu informaciju – kaže Miroslav Brčkalo, šef Kluba poslanika PDP u NSRS.

Potpredsjednik parlamenta Srpske, Nenad Stevandić tvrdi da u BiH, Srbiji i Hrvatskoj postoje međunarodni miljenici ili favoriti na političkoj sceni. Uprkos tome, smatra Stevandić, ključnu odluku na izborima donose građani.

– Svi međunarodni favoriti u Srbiji su propali na izborima, a neki nisu ostvarili ni parlamentarni status, poput Čede Јovanovića. Opasno je biti međunarodni favoriti, ako narod ima političku zrelost – smatra Stevandić.

Beogradski analitičar Aleksandar Raković, u izjavi za Srnu, izrazio je nadu da Mladen Ivanić neće prihvatiti navodnu ponudu i pomoć stranaca da “stane na crtu” Miloradu Dodiku na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, ukoliko je tačno da takva ponuda postoji.

– Ukoliko Ivanić može da pobijedi Dodika onda neka to uradi sopstvenim snagama, bez podrške stranih ambasada, jer će se to, ukoliko dođe do takve podrške, obiti o glavu srpskom narodu u Republici Srpskoj, kako se već obijalo srpskom narodu u Srbiji – smatra Raković.

Ko ima podršku stranaca, kome će se ona tačno obiti o glavu i ko u javnost plasira ovakve informacije – pitanja su bez odgovora. Ipak, ono na koje odgovor već znamo jeste da su tekstovi poput ovog još jedan dokaz da je izborna kampanja uveliko počela.

RTRS