Ranka Mišić, predsednik Saveza sindikata Srpske, juče je digla sve na noge zbog odluke jednog od najbrojnijih granskih sindikata da istupi iz Saveza, dok iz suprotnog tabora tvrde da je povukla rigorozne poteze.

– Iako još nismo ni uputili zvanični akt o istupanju, na stolu me dočekao raskid ugovora o zakupu kancelarija za Sindikat uprave RS. Drugim rečima, isterani smo na ulicu – kaže predsednik “odmetnutog” granskog sindikata Božo Marić.

Božo MarićFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
Božo Marić

Tvrdi da prostorije u Domu sindikta u Srpskoj 32 neće napustiti bez borbe, jer je Sindikat uprave, kako tvrdi, godinama ulagalo novac u održavanje te zgrade, koja je vlasništvo Grada Banjaluka, a ne isključuje ni tužbu protiv SS RS.

– Ranka Mišić je, navodno, na sastanku sa predstavnicima granskih sindikata rekla da je zvala načelnike opština i gradonačelnike, tražeći od njih da utiču na zaposlene, da ne napuštaju Savez sindikata. Prema međunarodnim konvencijama strogo je zabranjeno mešanje psolodavaca i političara u rad sindikata – kaže Marić.

Ranka Mišić nije želela da komentariše ove navode, a u saopštenju za javnost Savez sindikata RS navedeno je da odlazak, kako tvrde, “pojedinaca iz Sindikata uprave RS” ne može ugroziti funkcionisanje “reprezentativne organizacije radnika na nivou Srpske”.

Ranka MišićFOTO: DEJAN BOŽIĆ / RAS SRBIJA
Ranka Mišić

Rat između rukovodstava Sindikata uprave i Saveza sindikata RS tinja već više od godinu dana. Zbog ubeđenja da je organizacija Saveza autoritarna, a raspodela novca od članarina nepravedna, Marić i nejgovi drugovi su u maju prošle godine napustili Kongres Saveza sindikata i najavili da nije isključeno ni otcepljenje.

Raskol je eskalirao pre dva dana, kada je na vanrednoj skupštini Sindikata uprave RS velikom većinom glasova odlučeno da će ovaj granski sindikat istupiti iz Saveza. Kao jedan od glavnih motiva za ovakvu odluku u Sindikatu uprave su naveli da su Savezu, koji godišnje troši oko 850.000 KM za plate, obezbeđivali više od 20 odsto prihoda, a nisu srazmerno tome učestvovali u odlučivanju.

Iz Saveza sindikata RS poručuju da je rukovodstvo Sindikata uprave donelo ishitrenu i lošu odluku, čije će posledice snositi zaposleni u upravi. Optužuju ih za narušavanje osnovnih principi sindikalizma – radničke masovnosti i solidarnosti, što, kako ocenjuju, dovodi do usitnjavanja sindikalnih organizacija i opadanja njihove moći.

– Analizom stanja na terenu u narednim danima će biti utvrđeno koliko je članova Sindikata uprave RS zaista zainteresovano da napusti Savez sindikata RS – poručuju iz SS RS.

Pod velom tajnosti

U Savezu sindikata tvrde da je Sindikat uprave RS o napuštanju Saveza odlučio, kako navode, “bez konsultacija sa sindikalnim članstvom i bez rasprava u okviru ove grane”, te da je vanredna skupština Sindikata uprave održana “pod velom tajnosti i sa potpunom zabranom prisustva javnosti, kako medija, tako i onih u čije je ime odluka doneta”.

Marić odgovara da nije bilo nikakve tajnosti ni hitnog postupka i da je skupština zakazana 60 dana unared, po redovnoj proceduri.

EuroBlic