Nove snježne padavine i veoma niska temperatura tokom noći dodatno su otežali i usporili odvijanje saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj. Najveće probleme snijeg i hladno vrijeme zadali su stanovnicima Krupe na Uni i Novog Grada, gdje u pojedinim školama đaci ni danas ne idu na nastavu.

Veoma hladno sa snijegom vrijeme će se zadržati do petka, a potom slijedi otopljavanje i kiša.

Snijeg u Kostajnici (Foto: RTRS)

Snijeg u Kostajnici (Foto: RTRS)

I sutra ostaje hladno, oblačno i pretežno suvo vreme a slab snijeg će provejavati samo još ponegdje. Na jugu i jugozapadu razvedravanje uz sunčane periode. Do večeri u svim predelima suvo uz postepeno razvedravanje. Duvaće slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vetar. Јutarnja temperatura vazduha od -15 do -8 stepeni , na jugu do -5, u višim predjelima blizu -20.

Najviša dnevna temperatura vazduha od -7 do -2 stepena Celzijusa, na jugu do 3, u višim predelima od -11.

Snijeg u Banjaluci

Snijeg u Banjaluci

Hladan arktički vazduh sa sjevera donio je ledene dane i u Republiku Srpsku i BiH.

Sa snijegom i minusima, prema prognozama, borićemo se i narednih nekoliko dana. Od ponedjeljka, 5. marta, trebalo bi da bude suvo i sve toplije, sa temperaturom iznad 10 stepeni Celzijusovih.

Nove snježne padavine i veoma niska temperatura tokom noći dodatno su otežali i usporili odvijanje saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj, a za sve kategorije vozila neprohodni su pravci Mrkonjić Grad-Glamoč preko prevoja Mliništa i Novo Selo-Šipovo, kao i regionalni put Ulog- Klanci preko prevoja Morine.

I na ostalim putevima u višim predjelima i preko planinskim prevoja saobraća se otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na ovim dionicama za autobuse i teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca, navode iz AMS i izdvajaju pravce Sarajevo-Sokolac preko Romanije, Han Pijesak-Vlasenica preko prevoja Han Pogled, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, Trnovo-Foča preko Rogoja, Banjaluka-Kneževo-Turbe, Banjaluka-Čađavica preko Manjače i Kotor Varoš-Teslić preko Borja.

Zbog izrazito niske temperature, poledice ima i na većini puteva u nižim predjelima.

Talas hladnog vremena iz Sibira oborio je jutros temperaturu duboko ispod nule širom Evrope i izazvao probleme u saobraćaju.
Najmanje sedam ljudi umrlo je širom kontinenta u prethodnih nekoliko dana od posljedica ledenog talasa, prenio je AFP.

Na jednoj od najhladnijih lokacija Evropi, u Dolini di Kampoluzo na sjeveru Italije, izmjerena je temperatura vazduha od minus 40 stepeni Celzijusovih.

Nasuprot ledenom vremenu u Evropi, Arktik prolazi kroz period neobično toplog vremena usred zime, kada se Sunce skoro ne podiže iznad horizonta.

RTRS