I u Unsko-sanskom kantonu izuzetno niske temperature i visok sneg posebno otežavaju život starim i iznemoglim osobama koje se same o sebi teško mogu brinuti pa im je potrebna pomoć društvene zajednice.

FOTO: AVAZ / RAS SRBIJA

Volonteri Crvenog krsta Grada Bihaća obišli su svoje štićenike Seada Delića i Fatimu Kazaz i uz toplu reč darovali im paket prehrambenih atikala. Žive sami i zavise od pomoći dobrih ljudi.

Kirija 120 KM

– Stvarno se ne mogu zahvaliti ovim dobrim ljudima iz Crvenog krsta. Kad god imaju mogućnosti, bilo da ja odem kod njih da im se obratim ili oni donesu meni, to mi je jedina pomoć koju imam. Odem jednom dnevno u kuhinju, a sada nećemo sedam dana imati kuhinju, samo hleb će biti – kaže Sead Delić i zahvalnost odaje i osoblju Centra za socijalni rad Bihać zahvaljujući kojem je dobio nešto ogrevnog drveta.

Dodaje kako drugog izlaza nema.

– Živim sam. Umrli su mi roditelji i braća. Zahvaljujem vam se jer me posećujete već treći put i uvek me nečim darujete. Stvarno nemam nikoga od rodbine da bi mi neko nešto pomogao. Obolio sam. Nedavno sam imao infarkt, a već sedam-osam meseci čekam da me pozovu da mi ponovo urade ultrazvuk srca. Otkud mi stotinu maraka da uradim ultrazvuk srca kod privatnika, kad u Kantonalnoj bolnici ne mogu doći na red, a trebao bih na lečenje u Tuzlu – kaže Sead.

Ovaj nesretni Bišćanin kaže kako od Centra za socijalni rad mesečno prima invalidninu u iznosu 124 marke.

– Gazdi plaćam 120 KM, onda znate kako je. Da imam svoju kuću, ne bih bio ovde – kaže Sead i dodaje kako se za porodičnu kuću već godinama vodi ostavinski postupak.

– Boga pitaj hoće li se to ikada i rešiti – zaključuje Sead Delić.

Bez struje i ogreva

Fatima Kazaz (84) već jednu godinu živi bez struje i u hladnoj kući jer je ostala bez ogrevnog drveta. Po ko zna koji put, obradovali su je volonteri Crvenog krsta Grada Bihaća.

– Već nekoliko dana nema mi ko doneti hranu iz javne kuhinje. Zbog popucale instalacije drugu godinu nemam struje. Da mi neko hoće pomoći uvesti struju makar do ramazana, da mogu postiti ako budem živa. Da mi uvedu struju traže mi hiljadu i po maraka. Hrane mi neko donese, od sevapa a ja ne mogu ići u kuhinju. Jedna mi prijateljica donela hleb i makarona. Zahvaljujem vam, i danju i noću – kaže Fatima.

– Pokrivam se dekom. Dve deke stavim. Nemam ni na šta ispeći. Ne peče mi kutija, kutija mi nikako ne peče. Od Boga dragoga vam tražim sve najbolje. Sin mi je mesec ležao na lečenju u Sarajevu odakle su ga hitna kola odvezla u Zagreb gde je i umro. Bio je sto-posto nesposoban za rad. I sad sam ostala sama, moj sinko – kroz plač priča Fatima, prenosi Avaz.

Pomozite komšijama

Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta Grada Bihaća je ovom prilikom pozvao sve građane Unsko-sanskog kantona da u ovim hladnim zimskim danima, obiđu svoje komšije, posebno slučajeve poput Seada Delića i Fatime Kazaz, koji nisu u mogućnosti sami sebi pribaviti osnovne higijenske i prehrambene potrepštine, da im pruže bar toplu ljudsku reč i razgovor koji će im puno koristiti, poručio je Selam Midžić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Bihać.

EuroBlic