Trbušnjaci su uvek aktuelna tema, da li je put do savršenog stomaka preko tanjira ili pak sve zavisi od vežbi koje radite za tu mišićnu regiju?

Svako od nas vežba sa nekim ciljem, uglavnom je to mršavljenje, neretko zatezanje ili nešto ređe hipertrofija. Ono što je naročito zanimljivo jeste da svi vežbači imaju i jedan zajednički cilj, pored nabrojanih glavnih ciljeva, svi bi voleli da imaju i lepe i jake trbušnjake.

Na samom početku bitno je naglasiti da uz adekvatan trening bitnu ulogu igra i ishrana, jedno bez drugog ne može.

Istraživanja koja su sprovedena krajem prošle godine nad 1000 Evropljana koji su bili fizički aktivni uzrasta od 30 do 40 godina govore da se kod odraslih osoba masti najčešće skupljaju u regiji stomaka i zadnjice (preko 70%). To nam govori da će smanjenje debljine kožnih nabora stomaka i zadnjice biti najveći izazov i da će masti sa tih regija najkasnije krenuti da se konkretnije smanjuju.

Danas vam predstavljamo pet vežbi za stomak koje će vam pomoći da brže dođete do svog cilja.

1. Podizanje nogu na vratilu, veoma važna stvar kod ove vežbe predstavlja položaj tela na vratilu u zgibu tokom izvođenja, to potpomaže dodatnoj izolaciji trbušnjaka, što ovu vežbu čini još boljom. Odradite 15 ponavljanja 4 serije.

2. Sklopke na razboju, kao što vidite, paralelni razboj nije samo sprava za propadanja, već na njemu možete uraditi odličnu vežbu za stomak koja angažuje kompletnu muskulaturu trbušnih mišića. Odradite 15 ponavljanja 4 serije.

3Kratke kontrakcije sa podignutim nogama, čini se laka vežba, ali probajte. Vrlo intenzivna i kompleksna vežba koja aktivira kompletan CORE. Vodite računa da noge uvek budu prave i malo izdignute iznad zemlje, ako ih podignete previše, vežba će izgubiti smisao i funkciju. Odradite 20 ponavljanja 4 serije.

4Sklopke u uporu na TRX-u, povlačite kolena ka grudima podižući karlicu ka plafonu, odradite 15 ponavljanja i 4 serije. (video Sklopke u uporu na TRX-u)

Ne zaboravite da je za savršene trbušnjake uz redovan trening potrebno voditi računa o kalorijskom unosu hrane, naročito važno je izbaciti slatkiše i kasne obroke.

Predložene vežbe najbolje radite pre glavnog dela treninga, odmah nakon zagrevanja, kružnom metodom, sa minimalnom pauzom između vežbi sa dva minuta odmora između krugova.

B92