Snježne padavine i veoma niske temperature tokom prethodne noći, dodatno su otežali i usporili saobraćaj na putevima u Republici Srpskoj.

Najsloženija situacija i dalje je u opštinama Novi Grad i Krupa na Uni, gdje su nanosi snijega i do metar, dok je nastava u školama obustavljena.

U Novom Gradu do ponedjeljka, 5. marta, neće saobraćati autobusi na lokalnim linijama, a od danas je obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama.

Nastave u školama neće biti do ponedjeljka, 5. marta.

Nastava je zbog snijega obustavljena i u pojedinim mjesnim zajednicama u Prijedoru.

Četiri sela oko Kostajnice odsječena od ostatka opštine

Zimska služba uspjela je pročistiti dio puteva u selima na platou Balja, opština Kostajnica, ali su još neprohodni pravci prema selima Zovik, Podoška, Pobrđani i Studena, rekao je portparol opštine Kostajnica Akleksandar Pašić.

“Uprkos velikim naporima zimske službe, ova sela su odsječena od ostatka opštine već treći dan, ali očekujemo da će u toku dana biti prohodni putevi i prema ovim lokacijama”, istakao je Pašić.

On je dodao da su prohodni magistralni put Novi Grad-Kostajnica i regionalni put Kostajnica-Karan-Prijedor, ali je saobraćaj usporen zbog ugaženog snijega na kolovozu.

Visina snježnog pokrivača jutros u 7.00 časova iznosila je oko 90 centimetara u gradu, a na platou Balja oko 180 centimetara, dok na pojedinim mjestima ima snježnih nanosa visokih tri do četiri metra.

Zbog snijega i jakog vjetra koji stvara smetove, i dalje je obustavljen saobraćaj na dionicama Šipovo-Kupres, Novo Selo-Kupres i Ulog-Klanci, preko prevoja Morine.

I sutra ujutro vrlo hladno sa jakim mrazem i umjereno oblačno. Popodne naoblačenje sa snijegom, najprije na zapadu. Ujutru veoma hladno uz jak mraz i umjereno oblačno. Tokom dana sunčani periodi uz postepeni porast temperature i naoblačenje sa zapada i juga. Popodne će na jugu najprije padati snijeg i postepeno će preći u kišu, a na zapadu snijeg, koji se širi prema istoku i do večeri zahvata sve krajeve. Vjetar slab do umjeren, istočni i sjeveroistočni. Јutarnja temperatura vazduha od -16 stepeni do -11 stepeni Celzijusa, na jugu do -5, u višim predjelima ponegdje i do -22 stepena. Najviša dnevna temperatura vazduha od -5 do 1, na jugu do 5 stepeni CelzijusaC.

Zbog hladnoće i snijega u nekoliko opština u Srbiji proglašena je vanredna situacija. Hladni talas nazvan Zvijer sa istoka ili Sibirski medvjed, zahvatio je zemlje od Baltika do Mediterana.

Evropa je i danas na udaru ledenog talasa iz Sibira u kojem su, za četiri dana, stradala najmanje 24 lica u Poljskoj, Francuskoj, Češkoj , Rumuniji, Italiji i Estoniji. Kao primjer do sada rekordne hladnoće meteorolozi navode podatak da je na prostoru udaljenom manje od 100 kilometara od Venecije, zabilježeno minus 40 stepeni.

Naučnici ovaj hladni talas objašnjavaju povećanjem temperature na Sjevernom polu, u rasponu do 30 stepeni.

Snijeg i veliki minus meteorolozi najavljuju do petka, a od naredne sedmice toplije vrijeme, sa temperaturom iznad 10 stepeni Celzijusovih.

RTRS