Protiv vlasnika preduzeća „Drvolik“ Miladina Pandurevića (61) iz Rogatice podnesen je izveštaj zbog sumnje da je raznim malverzacijama ostavario korist veću od četiri miliona maraka.

FOTO: S PASALIC / RAS SRBIJA

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Danica Gnjatović rekla je, navodeći inicijale, da je Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnesen izveštaj protiv Pandurevića zbog sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi, obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti i zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da je preduzeću „Drvolik“ Poreska uprava Srpske blokirala račune zbog neizmerenih obaveza.

Međutim, Pandurević kao vlasnik preduzeća je i pored toga nastavio sa poslovanjem i zaklučivanjem ugovora.

Da bi izbegao da mu se zbog duga skida novac sa računa, Pandurević je sa poslovnim partnerima zaključivao ugovore o kompenzacijama i cesijama.

– On je od poslovnih partnera uzimao novac ili kompenzacije i tako je izbegavao plaćanje dugova prema poveriocima, koje je na taj način oštetio. Na taj način pribavio je imovinsku korisv svom privrednom društvu u iznosu od 3.028.500 maraka – precizirao je naš sagovornik.

Pandurević je i od Fonda za razvoj i zapošljvanje Republike Srpske dobio više od tri miliona maraka podsticaja, međutim u policiji tvrde da su istragama utvrdili da on ovaj novac nije potrošio na način kako je to bilo dogovoreno.

Novac je dobio kako bi obnovio obrtna sredstva, te za refinisranje kredita. Prilikom kontrole tih sredstava utvrđeno je da više od milion maraka  potrošio nenamenski.

– U periodu od marta 2013. do decembra 2014. godine, Pandurević je u nekoliko navrata opremu iz „Drvolika“ isporučio preduzeću „Drvolik plus“ iz Beograda, iako je znao da su računi blokirani, te da je naplata onemogućena. Zanimljivo je i da je preduzeće „Drvolik plus“ u njegovom vlasništvu, a njegov sin je tu zaposlen kao direktor – pojasnio je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim rečima Pandurević je na ovaj način oštetio „Drvolik“ za 142.000 maraka.

Preduzeće „Drvolik“ je trenutno na rubu propasti, a nekada je zapošljavao i 250 radnika, a bavili su se obradom drveta.

Pored naših brojnih pokušaja juče nismo uspeli stupiti u kontakt sa Pandurevićem, ali je on prošli mesec se obratio novinarima i tvrdio da je za propast ovog preduzeća kriva sadašnja vlast u Srpskoj.

– Drvolik je dokaz kako se lomi vrat svakome ko neće da sluša politiku, bez obzira na društvenu korist – rekao je nedavno Pandurević.

On je pojasnio da je u firmu  uloženo oko 15 miliona maraka. Prema njegovim rečima sve je bilo u redu dok “Drvolik” nije postao najjači i kao takav zasmetao politici. 2010. godine deo firme je zapaljen.

– Simptomatično je što se desio požar u vreme kada smo bili u zenitu uspeha i kada smo bili u situaciji da sve što je bilo nezaposleno u našoj regiji zaposlimo. Imali smo tada sklopljen ugovor vredan 37 miliona evra, a u požaru je pričinjena šteta od oko tri miliona maraka – ispričao je Pandurević.

Prema njegovim rečima za pomoć se obraćao i predsedniku Srpske Miloradu Dodiku koji mu je kaže prvo obećao pmoći, a da je kasnije čuo da je predsednik rekao da ga „puste niz vodu, jer nije njihov“.

Izveštaji za privredni kriminal

U proteklih mesec dana MUP Republike Srpske podneo je dva izveštaja protiv vlasnika „Fabrike šećera Bijeljina“ i stečajnog upravnika, zbog sumnje da su pričinili štetu od oko dva miliona maraka.

Prvi izveštaj podnesen je krajem januara protiv tri osobe zbog sumnje da su zloupotrebama položaja oštetili ovo preduzeća za više od 750.000 maraka. Samo sedam dana kasnije, podnesen je još jedan izveštaj zbog sumnje da su ovaj put pričinili štetu veću od 1.200.000 maraka.

EuroBlic