Više od 10.000 Srba protjeranih iz Federacije BiH ima problem sa nekretninom, a nekoliko stotina hiljada hektara zemlje nije uknjiženo – podaci su Regionalnog udruženja za izbjegla i raseljena lica zeničke i sarajevske regije koji danas žive u Bratuncu.

Nebojša Banduka i njegova supruga protjerani su iz Hadžića u Bratunac. Kažu još od rata pokušavaju da vrate i registruju svoju imovinu i zemlju od 20 duluma.

– Sad smo dali i advokatu da radi na tome. Problem je u tome što 25 godina nemamo pravo na povrat imovine, kaže Nebojša.

Mnogobrojni su problemi raseljenih Srba iz Federacije BiH kada je riječ o njihovoj imovini. Zabrinuti su i nakon nedavno započetog procesa usklađivanja grunta sa katastorom u Federaciji.

Istovremeno, mnogi i 23 godine nakon rata nisu riješili pitanje imovine.

Uroš Nedić iz Udruženja za izbjegla i raseljena lica zeničke i sarajevske regije ističe da je još oko 10.000 neriješenih stanova u Federaciji BiH.

Na području Bratunca nekoliko hiljada Srba nakon Dejtona protjerano je iz više od 30 opština iz Federacije BiH.

Načelnik Bratunca kaže da će opština otvoriti kancelariju i pomoći ovim ljudima.

– Opština Bratunac spremna je i da ih finansijski pomogne, navodi načelnik opštine Bratunac, Nedeljko Mlađenović.

Iz geodetske uprave Federacije BiH kažu da su spremni da odgovore na svako pitanje i zahtjev za registraciju imovine.

Nedžad Pašalić, pomoćnik direktora Uprave za geodetsko-imovinske i pravne poslove, kaže da su predstavili Projekat registracije nekretnina i dodao da je kontakt za sva pitanja o61 123 140 ili veb adresa www.gip.ba.

Danas su u Bratuncu predstavili projekat usklađivanja zemljišnih i katastarskih knjiga u Federaciji. Rok za prijavu je godinu dana.

RTRS