Predsjednik Skupštine opštine Foča Izet Spahić uvrijedio je borce, porodice poginulih boraca i građane, kada je na zasjedanju u septembru prošle godine, rekao da je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić ratni zločinac. Sa današnjeg protesta borci su zatražili njegovu smjenu.

Nakon okupljanja kod centralnog spomenika, povorka se ulicama Foče uputila do zgrade u kojoj se odvijalo redovno zasjedanje Skupštine opštine.

Predstavnici Boračke organizacije na sto predsjedavajućeg ostavili su koverat sa zahtjevom za smjenu aktuelnog predsjednika.

– Mi smo podnijeli zahtjev da srpski odbornici po pPavilniku o radu SO-e Foča smijene Izeta Spahića i mi ćemo, ako nam ne uspije, preduzeti radikalnije korake, kaže Srđan Stanković predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča.

Predsjednik Skupštine tvrdi da su i ranije stizali zahtjevi da bude smijenjen i da je zato potrebna jedna trećina od 25 odbornika.

Ne osporava ničije pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo.

– Moje namjere nisu da vrijeđam bilo koga. Rečenicu koju sam izgovorio zna cijela planeta. Rekao sam da je to po prvostepenoj presudi Haškog tribunala i sva moja diskusija na tu temu se završava, ističe Izet Spahić, predsjednik Skupštine opštine Foča.

Spahićevom istupu o prvom predsjedniku Republike Srpske raspravljano je početkom novembra.

– Skupština opštine se bavila tom izjavom predsjednika. Svi srpski odbornici osudili su tu izjavu i predsjedniku izrekli posljednju opomenu. Za nas je taj postupak u Skupštini završen, naveo je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Prema riječima Izeta Spahića iza protesta stoji dio opozicije koja je poslije izbora, kako je rekao, doživjela debakl.

Ovu tvrdnju iz Boračke organizacije kategorično su odbacili.

RTRS