Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo obilježavanje 1. marta koji se u Federaciji Bosne i Hercegovine praznuje kao dan državnosti.

Predsjednik Čubrilović je poručio da Republika Srpska, njene institucije i srpski narod nikada neće prihvatiti proslavu 1. marta,jer su i referendum o otcjepljenju BiH od tadašnje države Јugoslavije, koji je održan tog dana 1992. godine protiv volje srpskog naroda i gnusno ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, bili uvod u tragičan ratni sukob.

“Republika Srpska i srpski narod slave 9. januar – dan proglašenja Republike Srpske, a praznujemo i datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan tragični ratni sukob. Ni jedan naš zakon ne poznaje 1. mart, a zakon o praznicima nikada nije donesen u Parlamentarnoj skupštini BiH, tako da za nas dan državnosti BiH ne postoji“, istakao je Čubrilović.

Predsjednik Čubrilović je naglasio da stalni pokušaji nametanja praznika u BiH, bez saglasnosti i volje srpskog naroda i zajedničkih organa i institucija, samo vode dodatnoj destabilizaciji zemlje i jačanju nepovjerenja.

“Datum koji je simbol podjela, preglasavanja, nametanja volje i tragičnog ubistva srpskog svata, a što je bilo uvod u kasnije krvave sukobe, Republika Srpska ne može i neće nikada da slavi”, zaključio je predsjednik Čubrilović.

Agencije