Srpska dijaspora iz Evrope i svijeta sastala se u glavnom gradu Republike Srpske u Banjaluci. Okupljanje srpske dijaspore, koje je organizovano pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske, Milorada Dodika, imalo je za cilj jačanje kulturnih, ekonomskih i političkih veza. Ekipa TV Liberte bila je na licu mjesta i zabilježila ovaj događaj.

Aleksi Trud je izjavio da je riječ o istorijskom događaju, jer su prvi put bili pozvani svi predstavnici srpske dijaspore, koja broji oko  miliona ljudi, da prisustvuju ovom događaju u Banjaluci, koja je glavni grad Republike Srpske.

”Republika Srpska je druga srpska država kao što je predsjednik Dodik rekao jutros, ne postoji bošnjačka država. Treba da znate da je Bosna i Hercegovina podijeljena na dvije države, jedna je hrvatsko-muslimanska država na sjeveru, sa Sarajevom kao glavnim gradom i druga je Republika Srpska, sa Banjalukom kao glavnim gradom, koja ima sve elemente jedne države. Ima kao što je rekao predsjednik Dodik, Vladu, granicu, policiju. Ono što je važno jeste da ovo predstavlja početak jedne jače saradnje Srba sa Balkana i Srba sa Zapada”, naveo je Trud.

Romeo Milošević je istakao da prvi put “jedna srpska institucija uzima u obzir potencijal svoje dijaspore, koji predstavlja jedan ogroman potencijal. Npr. srpska dijaspora u Francuskoj broji oko 400.000 ljudi. Mi predstavljamo jednu dijasporu koja se stalno razvija, govorimo danas o ljudima 3. i 4. generacije, koja je u potpunosti integrisana u francusko društvo.”

Naglasio je da srpska dijaspora u Francuskoj želi da bude most koji spaja Francusku i Srbiju, ali i Francusku i Republiku Srpsku.

Arno Gujon je rekao da je pozvan kao osnivač organizacije “Solidarnost za Kosovo” kako bi prenio svoja iskustva u humanitarnom radu drugim sličnim srpskim asocijacijama u svijetu koje žele da pomognu i Srbima u Bosni i Hercegovini, koji se takođe nalaze u veoma teškoj situaciji, ali i Srbima na Kosovu i Srbima u centralnoj Srbiji.

Na pitanje novinara kako objasniti da je ovaj skup organizovan u Banjaluci, a ne u Beogradu, Aleksi Trud je rekao da je veoma visoki predstavnik Srbije bio prisutan danas, koji je sa žaljenjem konstatovao da Beograd nije bio taj koji je prvi organizovao ovakav skup zbog svojih unutrašnjih problema, tako da je ovu inicijativu pokrenuo predsjednik Dodik.

Episkop Andrej je rekao da želi da da svoj doprinos duhu dijaloga između svih naroda, koji žive u savremenoj Evropi, a naročito srpskom narodu, koji je bio u veoma teškoj situaciji u prošlosti, naročito nakon građanskog rata u bivšoj Јugoslaviji. Smatra da Srpska pravoslavna crkva ima veoma važnu ulogu u procesu pomirenja i vizije Evrope budućnosti.

RTRS