Hrvatski istoričari Hrvoje Klasić i Tvrtko Јakovina smatraju da ostanak ustaškog pozdrava “Za dom spremni!” u “posebnim situacijama” predstavlja samo usporavanje ustašizacije.

Klasić upozorava da je hrvatski premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare rekao da je sve ustaško u vezi sa periodom 1941-1945. godine – nedozvoljeno, ali da svi znaju da je pozdrav “Za dom spremni!” 1991. usvojen upravo zato jer je bio – ustaški.

“Taj pozdrav nije izmišljen 1991. godine i nije `sličan` nečemu iz 1941. Oni koji su osnivali HOS nisu ni tvrdili da je to `stari hrvatski pozdrav`, nego su se hvalili ustaštvom i Antom Pavelićem.

Šta znači da će biti zabranjeno korištenje tog pozdrava u kontekstu Drugog svjetskog rata? Hoće li, ako neko izmisli neki novi kontekst, izvan Drugog svjetskog rata, onda to biti dozvoljeno?”, pita Klasić.

Istoričar Tvrtko Јakovina nije sasvim zadovoljan zakljucima Komisije koja se bavila nedemokratskim režimima.

“Ovo nije zaustavljanje ustašizacije ili tolerancije takvih simbola, nego samo usporavanje”, smatra Јakovina.

On navodi da je hrvatsko društvo potencijalno otvorilo još jedno “radno mjesto” u svakoj županiji – mjesto referenta za ustaški pozdrav “Za dom spremni!”, koji će davati dozvole za te “specifične situacije”.

Јakovina ističe da su pripadnici HOS-a taj pozdrav odabrali upravo zato što su ga ustaše koristile, prenose hrvatski portali.

“HOS-ovci nisu taj pozdrav odabrali jer su pogrešno mislili da to piše u nekom libretu opere. Uzeli su ga sasvim svjesno, a i sam Franjo Tuđman zabranio je dvije oružane formacije koje su koristile taj pozdrav i `utopio` ih u Hrvatsku vojsku, gdje tog slogana nije bilo”, navodi Јakovina.

Komisija koja je radila na stavovima o nedemokratskim režimima i njihovim simbolima preporučila je hrvatskoj Vladi da ustaški pozdrav “Za dom spremni!” ostane u upotrebi u prilikama kada pripadnici HOS-a održavaju svoje ceremonije.

Izvor: Srna/RTRS