Šta je sa oružjem doniranom Federaciji BiH koje je po odluci Predsjedništva BiH iz 2010-te trebalo biti uništeno?

Vojni analitičar Miroslav Lazanski izjavio je za Srnu da treba precizno utvrditi šta se događa sa teškim naoružanjem koje je Federacija dobijala iz raznih donacija, pri čemu su bitne haubice.

Podsjećamo, predsjednik Milorad Dodik juče je upozorio da Federacija raspolaže ogromnim količinama naoružanja.

Sarajevo je godinama dobijalo velike količine naoružanja kao donacije – šta je tu konačno proglašeno perspektivnim, a šta nije, šta je uništeno, šta donirano, a šta prodato, treba vidjeti putem papira, ističe Lazanski i dodaje da su u cijeloj priči dijelovi za automatske puške sitne stvari, dok su bitni krupni sistemi kao što su topovi i haubice.

“Mene zanima da li su ti topovi, haubice koje je predsjednik Srpske Milorad Dodik spominjao, da li su oni u operativnom sastavu vojske, drugo da li je tih stotinjak topova, haubica proglašeno viškom, neperspektivnim viškom, da li su na spisku za uništavanje, prodaju ili donaciju”, rekao je Lazanski.

Ako nisu na ovim spiskovima, onda je čudno zašto su zadržani, dodaje Lazanski.

“Ako se ne nalazi ni na jednoj od ove tri pozicije, koje sam spomenuo, onda je u pitanju neko muljanje, eto to je jednostavan odgovor na cijelu tu zavrzlamu”, naveo je Lazanski.

Iz Ministarstva odbrane BiH se ne oglašavaju, a ostaje nepoznanica i zašto je Američka ambasada prošle godine uputila notu Ministarstvu inostranih poslova BiH u kojoj se skreće pažnja na naoružanje iz programa „Opremi i obuči“ koje nakon korišćenja treba da bude vraćeno SAD-u, osim ako američka Vlada ne da saglasnost za neku drugu opciju.

Da treba ispoštovati odluku Predsjedništva BiH o uništavanju viška naoružanja, jer bi bilo vrlo opasno ako bi neko manipulisao time, ističe penzinisani pukovnik VRS Miko Škorić.

A na nepoštovanje te odluke iz 2010-te na osnovu koje je trebalo da bude uništeno 116 haubica, osam oklopnih transportera, te više od 30.000 automatskih pušaka, juče je upozorio predsjednik Srpske.

“Tada se uništila jedna količina pušaka, a nije uništena nijedna haubica; 2015-te, znači aktuelno Predsjedništvo je promijenilo tu odluku i izuzelo od uništenja značajan dio te opreme i oružja, što govori o tome da sve ove podvale koje čine sa pričama o paravojsci i eventualnom nekom naoružanju policije Srpske u funkciji da sakrije ogromnu količinu oružja koje posjeduje Federacija”, naveo je Dodik.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića istakli su da nije donesena nikakva odluka kojom bi se od uništavanja izuzelo teško naoružanje, kao što su haubice ili transporteri, već da bi se omogućilo da se prije uništavanja pojedini dijelovi naoružanja koriste kao rezervni.

I dok se čeka epilog priče, činjenica je da je dugogodišnje pitanje rješavanja viška naoružanja i municije u BiH i dalje vrzino kolo u kojem brojni upitnici ostaju bez odgovora.

RTRS