Nakon poskupljenja goriva, od sutra će biti korigovane cijene karata u javnom prevozu. U preduzeću „Autotransport“ Prijedor koje održava šest prigradskih linija i jednu gradsku kažu da će od sutra cijena mjesečne karte biti veća za oko sedam odsto, karta u gradskom prevozu ide sa 1.30 KM na 1.50 KM, dok cijena pojedinačne karte ostaje ista.

– Bili smo prinuđeni na poskupljenje prevoza zbog poskupljenja goriva od 1. februara. Zalihama koje smo do tada imali uspjeli smo da to prolongiramo jedan mjesec, tako da od sutra idu nove cijene u prevozu. Poskupljenje je minimalno, nadam se da ćemo uspjeti pokriti nagomilane troškove, tako da ne bi trebalo da bude daljih poskupljenja u prevozu – rekao je Mićo Rokvić, izvršni direktor za saobraćaj preduzeća “Autotransport“.

U Udruženju građana “DON” kažu da je ovo još jedan udar na džep građana.

– Kada je prošle godine pala cijena naftnih derivata, nije došlo do bilo kakvih sniženja cijene karata u prevozu.  Građani će opet tražiti svoje alternative, ljudi će se udruživati pa putovati jednim autom, dijeliti troškove koji su im sigurno jeftiniji. Nešto što se dešava na tržištu je neujednačenost cijena karata, tome mora da se stane u kraj. Na primjer na relaciji Prijedor-Banja Luka imamo cijenu karata od pet do osam i po KM – kaže Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana “DON”.

Cijena taksi prevoza od jednu KM na startu vožnje i isto toliko po pređenom kilometru za sada se neće promijeniti uprkos tome što je poskupjelo gorivo, jer je, kako kažu prijedorski taksisti, posla ionako malo.

M.Stegić/KV