Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je “produžena ruka” sarajevskih političkih struktura, potvrđeno je to bezbroj puta do sada, zna to i UEFA, a stigao je i novi pečat te teze. Juče je, kao, u “Dejtonskoj zemlji” bio “Dan državnosti i nezavisnosti” kojeg slavi samo jedan, od tri naroda u BiH – muslimanski.

Piše: Slavko BASARA

Na zvaničnom sajtu Saveza sačinjenog od dva entitetska elementa i tri naroda stoji poruka: “Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo današnji praznik, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.” Tipično u duhu zvanične politike Bakira Izetbegovića koja može da se sprovede samo u Sarajevu i okolini, te gradovima u kojima je SDA na vlasti. U Zapadnoj Hercegovini, delu Federacije BiH je običan radni dan, baš kao i u Republici Srpskoj!

A šta onda zapravo predstavlja poruka na zvaničnoj internet prezentaciji FS BiH?

Više nego jasno je šta se hoće, na koji način se želi, čemu se teži i kako se na “mala vrata”, putem fudbala, najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta, nastoje ostvariti politički ciljevi stvaranja unitarne građanske države po modelu “jedan čovek, jedan glas”. To je samo nastavak priče posle rušenja tročlanog fudbalskog Predsedništva, nipodaštavanja i marginalizacije Republike Srpske i svega onoga što ne misli i ne doživljava BiH kao Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bihać…

Težnja jednog naroda da ostvari apsolutnu dominaciju nad druga dva, u Republici Srpskoj je odavno shvaćena kao neprihvatljiva i neustavna, baš kao i u Zapadnoj Hercegovini, jer krši i ruši “Dejtonski sporazum”, ali više čudi izostajanje reakcije srpskih predstavnika u FS BiH, pa i samog FS Republike Srpske, koji na svom sajtu ne sme da napiše ni to da je kao deo BiH Republika Srpska bila učesnik Mondijala u Brazilu pre četiri godine! Sme, ali se ta vest brzinom munje uklanja nakon jednog poziva iz Sarajeva.

Kao institucija i stub nosač Republike Srpske, njen Fudbalski savez, i srpski predstavnici delegirani u zajednički Savez, u najblažem obliku, treba da upozore zvanično fudbalsko Sarajevo da FS BiH mora da bude apolitična organizacija, jer to traže UEFA i FIFA, i da se “ograde” od čestitke koja u Republici Srpskoj vređa sve.

Jer u Sarajevu, i većem delu Federacije BiH, slavi se dan kada je Republika Srpska već postojala, a na Baščaršiji, ispred stare pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg, ubijen srpski svat Nikola Gardović, otac mladoženje Milana. Teroristički akt Ramiza Delalića Ćele, pripadnika “zelenih beretki” i ubistvo ni krivog ni dužnog čoveka koji je samo nosio zastavu, Bakir Izetbegović i njegovi istomišljenici iz FS BiH, po “Islamskoj deklaraciji” njegovog oca Alije, slave kao “dan nezavisosti i državnosti”!

Gde je sada srpski potpredsednik FS BiH Milorad Sofrenić iz Bijeljine od kojeg letos, dok je branio predsednika Elvedina Begića i korumpirani Savez, nijedan mikrofon, kamera ni diktafon nisu mogli da odmore? Zašto ne iskoristi svoju funkciju da snagom argumenata “ubedi” one koji bi trebalo da budu apsolutno apolitični da greše i da ovakve stvari nisu dobre ni za fudbal, ali ni “krovnu” organizaciju?!

On ćuti, baš kao i svi ostali članovi Izvršnog odbora FS BiH iz Republike Srpske. A ćutao je, bolje rečeno sakrio se u “mišiju rupu”, i kada je kadetska reprezentacija Republike Srpske posle dopisa iz Sarajeva skinuta sa liste učesnika prestižnog “Gotija kupa” u Švedskoj minulog jula. Baš tog dana Sofrenić je u Hrvatskoj bodrio omladince BiH bez namere da pita, ili da proveri, šta je stvarna istina zabrane nastupa Republici Srpskoj u godini kada je FSRS proslavljao 25. rođendan? To mu je bila i obaveza po funkciji koju nosi.

Koga predstavljaju i čije interese štite Milorad Sofrenić i svi srpski delegati u FS BiH? Da je kojim slučajem FSRS na svom sajtu 9. januara napisao istu čestitku usledila bi, sigurni smo, žestoka reakcija iz Sarajeva uz komentar – to je provokacija?!

Ali, Fudbalski savez Republike Srpske nije se setio da napiše čestitku za Svetog Stefana, Dan Republike Srpske! Jeste za međunarodnu Novu godinu. Čega se, i koga, stidimo?

Sportski žurnal