Novi skandal potresa bh. diplomatiju- fotografija ambasadora BiH u Rusiji Mustafe Mujezinovića i studenata sa ratnom zastavom tzv. Republike BiH na Crvenom trgu u Moskvi. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da nije dovoljna samo inicijativa za smjenu Mujezinovića, već je, kaže, potrebno taj posao završiti. Takva provokacija bh. ambasadora, kaže, još je jedna potvrda da je BiH nemoguća zemlja, rekao je Dodik gostujući na televiziji Pink.

Bošnjaci ne poštuju BiH kako predviđa Ustav, a to je potvrdio i posljednji u nizu skandala DKP-a BiH, ističe predsjednik Srpske. Dodik kaže da je cilj bio poniziti Srbe i zbog svega ne vidi mogućnost da BiH opstane kao državna zajednica, ako ne bude dogovora tri naroda i dva entiteta.

– Moram da postavim pitanje zašto dajemo pare u budžet da se finansiraju takvi ambasadori, da uživaju u statusu ambasadora? Sve zavisi od toga šta će uraditi “srpski predstavnici u Sarajevu. Nije dovoljno pokrenuti inicijativu, treba to i izvršiti. Takvi ljudi ne mogu da predstavljaju BiH, jer mi nismo u takvoj BiH. To treba da bude mjera – ističe Dodik.

Dodik kaže da Republika Srpska i Srbi nisu protiv ustavne BiH, ali jesu protiv ovakve BiH sa ambasadorima koji prave provokacije. BiH, ističe, ne može da egzistira bez Republike Srpske. I ne samo to, dodaje, ona ne može biti nadređena Srpskoj. Naprotiv- bude li izabran za srpskog člana Predsjedništva, jedini proritet biće Republika Srpska i njeni građani.

– Kad budem izabran, a hoću biti srpski član Predsjedništva, iza mene mora stajati zastava Republike Srpske. Da se zna svakog trenutka. Nisam zainteresovan da radim na štetu Republike Srpske za bilo kakvu dobrobit BiH – naglašava Dodik.

Kada je riječ o kandidatu SNSD-a za predsjednika, Dodik kaže da zna ime, ali da je rano da ga otkriva, jer slijede razgovori unutar stranačkih organa i sa koalicionim partnerima. Ponovio je da je priča da je u užem izboru sin generala Mladića, Darko Mladić, samo spekulacija.

Govoreći o odnosima Republike Srpske i Srbije, Dodik je istakao da je ovo period najbolje saradnje. U svim zajedničkim projektima, Srbija i predsjednik Vučić su izvršili svoj dio obaveza, kaže Dodik i žali što, zbog komlikovanosti BiH još nije završena izgradnja mosta u Bratuncu.

Primarni interes za Srpsku je izgradnja putnih pravaca prema Srbiji, pa je značajna obećana pomoć Srbije u izgradnji auto-puta od graničnog prelaza do Bijeljine. Predsjednik Srpske naglašava da je primjer dobre saradnje i Deklaracija o opstanku srpskog naroda, koja će biti usvojena poslije izbora u Beogradu.

Posebnim uspjehom srpske diplomatije Dodik smatra to što je na spoljno-političkom planu, Vučić na dnevni red vratio Kosovo i Metohiju.

– Od Vučića tražim da na dnevni red uz Kosovo stavi i Republiku Srpsku. Јa ga molim, moglo to ili ne moglo proći u Briselu. Čuo sam dobru priču da od Kineza nećete čuti “Tajvan će za godinu biti naš”, ali već 70-80 godina je njihvo. Polako, strpljivo… Srbija i Republika Srpska dobro stoje – kaže predsjednik Srpske.

I ne samo to, ističe Dodik – postale su značajniji faktori nego što su bile. Politika Srbije je suverena i može da se nosi sa najmoćnijim svjetskim silama. Zbog toga smo, kaže, između ostalog opredijeljeni da je pratimo i kada je riječ o članstvu u NATO-u, što pokazuje i uvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti.

Ponovio je da je vojna vježba NATO avijacije na Manjači nedopustiva i još jednom ukazao na štetnost izmijenjene odluke Predjsedništva BiH iz 2015, koju je potpisao i srpski član Mladen Ivanić, o uništavanju oružja. Zahvaljujući toj odluci, dodaje, u Federaciji postoji i više od 100 haubica koje mogu u svako vrijeme da budu upotrijebljene. Na drugoj strani, ističe, Srpskoj se prigovara zbog nabavke oružja MUP-u i izmišljaju se priče o paravojsci.

RTRS