Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević istakao je da terorizam u BiH postaje svakodnevica na koju se ljudi postepeno privikavaju i da odgovornost za to snosi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

“U BiH djeluje brojna i fanatična mreža nasilnih ekstremista i terorista, organizovana kroz razne oblike prividno humanitarnih, obrazovnih i vjerskih organizacija. Ta mreža formirala je antiustavna naselja, klasične terorističke kampove u kojima obavlja razne specijalističke obuke, sprovodi program vjerske radikalizacije i organizuje slanje bošnjačkih mladića i cijelih porodica na najgora ratišta u istoriji ratovanja”, naglasio je Galijašević.

On je za “Pečat” naveo da činjenice koje upućuju na Meketićev rad u stranoj obavještajnoj službi obavezuju da se “ovom policijskom i političkom činovniku hitno zabrani pristup tajnim podacima bitnim za nacionalnu bezbjednost i zaštitu ustavnog poretka”.

Galijašević je istakao da je “za vrijeme dva mandata u Službi za poslove sa strancima Mektić prikrivao teroriste, njihove identitete i njihove prljave finansijske transakcije”.

“Istovremeno, on je neprimjetno prenio sve nadležnosti entiteta na nivo BiH, ostavljajući Republiku Srpsku bez ikakvog uticaja na izuzetno važne poslove sa strancima. Nigdje u svijetu, pa ni u okruženju ne postoji takva samostalna agencija. U drugim zemljama, ove službe se formiraju i djeluju u sklopu policije ili granične policije /odsjek za strance/. U BiH ona ima veliki zakonski okvir, kapacitet i nadležnost na čitavoj teritoriji, ovlašćenja obavještajnih, policijskih i upravnih agencija u poslovima sa strancima”, naglašava Galijašević.

On navodi da je Služba godinama dobijala najsavremeniju opremu iz SAD, odnosno da se knjižilo da oprema dolazi, a da se ne zna gdje je završavala niti gdje je utrošeno 300 miliona dolara pomoći SAD, implementirane kroz program ICITAP.

“Ali se zna da je glavni američki čovjek Džim Tilman pozvan i zatim uhapšen u SAD zbog korupcije u BiH. Tilman je radio sa Mektićem i još nekoliko direktora policijskih agencija na `razduživanju` opreme”, istakao je Galijašević.

On je upitao otkuda 40.000 afroazijskih došljaka u naseljima oko Sarajeva, Prokoškog jezera, Travnika i u drugim mjestima i istakao da su dozvole boravka ovim licima uglavnom izdavane bez prateće dokumentacije.

“Zato niko nije obaviješten niti zna koliko je u posljednjih 10 godina naručeno naljepnica za odobravanje boravka: koliko ih je otisnuto strancima u pasoše, a posebno koliko je zahtjeva, uopšte, podneseno”, naveo je Galijašević.

Galijašević je istakao da je nakon dvije decenije boravka u Sarajevu, radeći u zajedničkim institucijama, Mektić “postao miljenik, ali i obavještajni projekat Bakira Izetbegovića i njegove SDA, te britanske i američke ambasade u Sarajevu”.

“Otuda je svaki razgovor o Savezu za promjene kao koaliciji srpskih političkih stranaka uvredljiv i besmislen. Onaj ko u toj politici vidi bilo šta srpsko ili ništa ne razumije ili je i sam dio problema. Nažalost, stranke iz Saveza za promjene i kadrovi koji su Mektića ustoličili ne pripadaju ovom jasnom nacionalnom identitetu i ovom kolektivnom interesu”, istakao je Galijašević.

On smatra da će o Mektiću, a posebno o sebi i vlastitoj politici, prije ili kasnije, hladne glave morati raspravljati i SDS i srpski narod u cijelosti.

Izvor: SRNA/RTRS