Ljekari, specijalisti ortopedije i traumatologije, ovih dana imaju pune ruke posla. Zbog niskih temperatura i poledice povećao se broj pacijenata sa raznim lomovima, najčešće u predjelu ruku i nogu.

Jedan nepažljiv korak mogao bi da vas odvede u pravcu Hitne pomoći. Led prekriven snijegom, varka je zbog koje se, ovih dana, mnogo pada. Zbog pogrešnog koraka, Milorad Čučak iz Sanskog Mosta imao je operaciju u predjelu koljena. – Kada je poledilo, izašao sam u dvorište, pao i polomio čašicu u koljenu i odmah  sam primljen iz Oštre Luke, Doma zdravlja, u prijedorsku bolnicu na operaciju – rekao je Čučak.

Popunjeno je  Odjeljenje ortopedije i traumatologije u prijedorskoj bolnici, u kojem najčešće završe stariji građani. Veliki broj pacijenata liječi se u dežurnim ambulantama – samo pacijenti sa težim lomovima završe na operacijama. – Imamo jako puno preloma ruku i nogu. Imamo jednu gospođu sa prelomom kičme, isto tako posljedica pada, žena se okliznula i pala na sjedalni dio kičme, čime je zadobila prelom jednog pršljena – rekao je specijalista ortopedije i traumatologije Boško Kosić.

Ljekari savjetuju – na ledu pazite kuda i kako hodate, a ako ne možete da izbjegnete pad, svaka imobilizacija prelomljenog dijela odlična je pomoć ljekaru kojeg čeka veliki posao.

I. Pekarić/KV