U Prijedoru je danas počeo prvi ciklus Političke akademije DNS-a, koju je organizovala Organizacija Mladih DNS-a i koju je otvorio predsjednik stranke Marko Pavić. Lider DNS-a obratio se prisutnima temom “DNS- geneza, struktura, organizacija, program i ciljevi djelovanja.”

Obraćajući se učesnicima Političke akademija, koja je okupila mlade iz cijele Republike, predsjednik DNS-a je podsjetio na dane kada je stranka prolazila kroz teške periode od samog osnivanja pa do danas kada je postala značajan faktor u političkim procesima na nivou Republike Srpske i BiH, saopšteno je iz ove stranke.

– Želimo voditi građane u bolje sutra i želimo jaču Republiku Srpsku. Da bi uspjeli moramo učiti i zato ova Politička akademija danas ima smisao. Njome će biti “pokrivene” oblasti ekonomije, prava, izbornog zakona, brojnih društvenih tema, rekao je Pavić, podsjećajući da je DNS nastao  na želji naroda da dobije nešto novo. Ovu ideju, rekao je Pavić, graćani su prihvatili.

– Ove godine postajemo punoljetni. Sljedbenici smo SNS-a iz 1997. godine. Te godine smo imali većinu, bili na vlasti, ali zbog sukoba unutar stranke, 99 odsto delegata bira novi kurs i tako smo 17.6.2000. godine zvanično nastali pod današnjim imenom. Tada nam se činilo dalekim da ćemo biti treća stranka. Danas smo skoro druga. Izrasli iz naroda i želimo da mu služimo. To je razlika između nas i drugih jer drugi žele da vladaju narodom,  naveo je Pavić.

Ono što razlikuje DNS od drugih to je retorika, poručio je lider DNS-a, rekavši da DNS-a nema u kriminalu i korupciji te da je čistota djelovanja stranke doprinijela da je narod poštuje i da joj vjeruje.

– Ponosimo se našim firmama na čijem čelu su naši kadrovi, opštinama u kojima su na čelu načelnici iz naše stranke jer su nam generalnio ekonomija i zapošljavanje na prvom mjestu. I sa ovoga mjesta moram reći da moramo čuvati naša prirodna bogatstva. To su naša nacionalna bogatstva na osnovu kojih možemo razvijati prerađivačku industriju, rekao je Pavić.

Pavić je govorio i o stavu DNS-a kada je u pitanju odnos prema NATO-u, Evropskoj uniji, u odnosima unutar koalicije.

– U koaliciji smo sa SNSD-om i SP-om. Nismo faktor koji bi mogao nametati svoje mišljenje jer smo slabiji od SNSD-a. Ovi izbori su prilika da sliku popravimo. Cilj nam je 100.000 glasova, 12 poslaničkih mandata i kandidatura za jednu od pojedinačnih funkcija, rekao je Pavić, istakavši da SNSD želi apsolutnu vlast te da DNS to mora mijenjati, postati jači i ne nositi više teret loših odluka.

– Zato vjerujem i u vas mlade, DNS se ponosi svojom omladinom da svojim znanjem i vještinama koje ćete steći na ovoj Akademiji dajete još veći doprinos da DNS raste i jača, poručio je Pavić.

Predsjednik Upravnog odbora Političke akademije DNS-a Slobodan Nagradić izjavio je novinarima da u radu akademije učestvuje 46 polaznika iz većine opština u Repubici Srpskoj i nekoliko iz Federacije BiH.

– Politička akademija imaće ukupno 16 tema i četiri ciklusa, a završni će biti neka vrsta svečanosti, dodjela diploma, evaluacija pređenog gradiva, rekao je Nagradić i dodao da će predavači biti ugledni aktivisti, profesori i stručnjaci, a za neke oblasti i oni koji nisu iz DNS-a.

On je dodao da će ovo biti prilika da mladi steknu teorijska i praktična iskustva, koja će moći da primijene u svakodnevnom političkom radu kroz skupštine opština ili izbornu kampanju.

– Na ovaj način hoćemo da podstaknemo članove savjeta mladih i aktiviste DNS-a da je potrebno da se naoružaju znanjem, a ne nekim lošim porukama i da kroz znanje ističu svoje argumente, da se argumentima bore za svoje stavove, da svoje stavove pretaču u politiku, a politiku u zakone i političke prakse. Ako to uspijemo, mislimo da je misija političke akademija uspjela, a da će Repubika Srpska konačno doći u mirne vode, istakao je Nagradić.

Današnjoj Političkoj akademiji su prisustvovali ministri u Vladi Srpske Lejla Rešić i Dane Malešević, generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić, potpredsjednici DNS-a Dragomir Јovičić i Marko Aćić, poslanik u Narodnoj skupštini RS Duško Ivić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, profesor dr Mile Dmičić, predsjednik Političkog savjeta DNS i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Tomislav Prpoš.

Tokom prvog ciklusa, koji će trajati dva dana u Prijedoru, mladima će se obratiti i potpredsjednik DNS-a Dragomir Јovičić, predsjednik Upravnog odbora Političke akademije Slobodan Nagradić, te član DNS-a Radomir Nešković.

Izvor: DNS