U Republici Srpskoj i Federaciji BiH u prvom dijelu dana povremeno će padati snijeg, susnježica i kiša, dok se poslije podne očekuje prestanak padavina.

Kiša će padati u Hercegovini, a snijeg u ostalim krajevima. Tokom dana i poslije podne preovladavaće uglavnom suvo vrijeme uz djelimično smanjenje oblačnosti, navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ponegdje će biti i sunčanih perioda zbog čega može doći do pojave magle i sumaglice.

Uveče ponovo oblačno, na sjeverozapadu i na istoku moguća je slaba kiša ili ledena kiša.

Duvaće slab sjeverni vjetar, a na jugu Hercegovine jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od dva do sedam, na jugu do 11 stepeni Celzijusa. Na planinama na zapadu biće hladnije sa temperaturom vazduha ispod nula stepeni.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutros u Krajini, na sjeveru i sjeveroistoku pada slab snijeg, a u ostalim krajevima slaba kiša. Slab snijeg pada i na planinama.

Najhladnije jutros je bilo na Mrakovici gdje je u 7.00 časova izmjereno minus pet stepeni Celzijusa.

Na Bjelašnici su izmjerena minus tri stepena, na Han Pijesku, u Krupi na Uni, i u Gradačcu minus dva, u Bijeljini, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, MNovom Gradu, Tuzli i Bihaću minus jedan stepen.

U 7.00 časova u Banjaluci, Doboju, Kalinoviku, Srpcu, Gacku, Zvorniku, na Sokocu i u Šipovu izmjerena je nula stepeni, u Sarajevu, Livnu i Bugojnu jedan, u Zenici dva, u Rudom, Foči i Višegradu četiri, u Trebinju i Bileći pet, u Mostaru, Grudama i Širokom Brijegu šest stepeni.

U protekla 24 časa najviše kiše palo je u Hercegovini – u Trebinju 29 litara po metru kvadratnom, a u Bileći 25 litara. Na Mrakovici je palo 18 litara kiše po metru kvadratnom, u Mrkonjić Gradu i Krupi na Uni 13 litara po metru kvadratno, u Banjaluci 11, u Prijedoru i Gacku 10, u Zvorniku devet, u Višegradu i na Sokocu osam, u Novom Gradu i na Han Pijesku šest, u Bijeljini pet, a u Kalinoviku četiri litra kiše po metru kvadratnom.

Najviše snijega ima na Kozari gdje njegova visina iznosi 135 centimetara, zatim u Krupi na Uni 76, u Novom Gradu 42, u Prijedoru 28, u Mrkonjić Gradu 27, na Han Pijesku 26, a u Banjaluci 20 centimetara.

Visina snijega u Srpcu i Šipovu je deset centimetara, u Kalinoviku osam, u Bijeljini šest, u Gacku tri, a na Sokocu jedan centimetar.

Izvor: SRNA/RTRS