Јedan od posljednjih diplomatskih skandala – odluka konzulata BiH u Minhenu, da bude pokrovitelj manifestacije koja je slavila 10. godišnjicu takozvane nezavisnosti Kosova, zgrozila je Srpsku dijasporu u tom gradu.

Nakon sastanka koji su održali večeras, odlučili su da od nadležnih institucija zatraže hitno reagovanje, kako se srpski narod više ne bi ponižavao.

Konstantno antisrpsko spinovanje od strane diplomatsko-konzularne mreže BiH u tom gradu traje već godinama, žali se Srpska dijaspora u Minhenu. Profesor na Univerzitetu u Regenzburku, Dario Vidojković, kaže da je nečuveno da konzulat BiH na ovogodišnjim Danima Balkana promoviše samoproglašeno Kosovo. Ni jedna godina nije prošla, a da na toj manifestaciji nije blaćena i ponižavana Republika Srpska i Srpski narod. Tako je i ove, gdje će, kaže Vidojković, biti prikazani samo stavovi Albanaca sa Kosova.

– To su vam kao neki ratni filmovi koji jednostrano prikazuju samo iz ugla Albanaca šta se desilo na Kosovu a nikako ne prikazuju da su tu žrtve bili Srbi – ističe Vidojković.

Ovo međutim nije prvi put da Konzulat BiH u Minhenu, učestvuje u ponižavanju Republike Srpske i srpskih žrtava, kaže Vidojković. Ista slika i prošle godine, kada se na Danima Balkana vodila ozbiljna rasprava o žrtvama silovanja u proteklom ratu.

Srpska dijaspora u Minhenu se pita u čije ime djeluje tamošnji Konzulat BiH, podržavajući aktivnosti kojima se slavi samoproglašeno Kosovo, ako se zna da BiH nije priznala njenu nezavisnost. I ovaj primjer oslikava u kakvom se stanju nalazi DKP mreža BiH.

RTRS