Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je uoči sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednicima Srbije i Hrvatske da bi bilo dobro ako bi bošnjački član Predsjedništva bIh Bakir Izetbegović napravio iskorak prema Srbiji.

On je izrazio nadu da se u Mostaru neće dogoditi iznenađenje poput onog u Beogradu, kada je Izetbegović praktično odustao od dogovora.

“Nadam se da neće, ali ne bih smio kazati da neće. Vidjeli ste i u Beogradu kada smo imali potpuno usaglašen stav da je došlo na kraju do različitog tumačenja, iako je dogovor postignut među 20-tak ljudi, koji su učesvovali u pripremi stava”, rekao je Čović za Tanjug.

On je naglasio da je stav oko Kosova i Metohije ostao nepromijenjen.

“Želimo da sa partnerima, koji nam sutra dolaze u goste i sa kojima želimo da razgovaramo kao prijatelji, pratimo sve ono što su njihov cilj i strategija. Mi odluke, naravno, donosimo sami, ali na tragu ideje uvažavanja načela da međusobno usaglašavamo stavove oko onoga što je unutrašnje pitanje Srbije”, ukazao je Čović.

Na pitanje da li je trilateralni susret predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Aleksandra Vučića i Izetbegovića u Ankari u nekoj mjeri relaksirao odnose između bošnjačkog lidera i Beograda, Čović je rekao da je, ako i jeste relaksirao, to bilo kratkog daha.

“Vidjeli ste, ako pratite zadnjih 10-tak godina, kako se to mijenja, taj odnos pozitivnog i negativnog. Svako malo se ubaci neka nova tema koja nas optereti, pa o njoj razmišljamo. Postoji jasna strategija kod jednog dijela političara u BiH, tipa `izazovite problem, kako bi tražili rješenja tobož problema, pa da to prikažete kao usjpeh`”, objasnio je Čović.

On smatra da je sastanak u Turskoj, sam po sebi, bio pozitivan, bez obzira, kako je konstatovao, što se opet dogodilo da tri člana Predsjedništva nisu prethodno dogovorili zajednički stav.

“Ako bi sutra napravili dobar iskorak prema Srbiji, kada je u pitanju bošnjački član, ja bih to ocijenio kao dobro”, naglasio je Čović.

On je dodao da je mostarska trilaterala prilika da sagovornici razmotre kompletnu evropsku perspektivu i da vide kako jedni drugima mogu pomoći.

“Očekujem kontinuitet prethodnih razgovora, kako bi na neki način spriječili iskušenja koja su pred nama, zemljama jugoistočne Evrope, kada je u pitanju evropski put i sve što je postavljeno pred nas, a posebno rješavanje međudržavnih pitanja. Tu prije svega mislim na granično pitanje”, rekao je Čović.

On je dodao da je vjerovao da po pitanju granice sve ide dobrim putem još kada je prvi put čuo prijedlog Vučića.

Izvor: SRNA/RTRS