Na poslednji javni poziv za zapošljavanje mladih u Prijedoru nije se prijavio potreban broj zainteresovanih, zbog čega je rok produžen do polovine marta.

Reč je o pozivu za inku­bator poslovnih ideja koji realizuju Grad Prijedor, Agencija za ekonomski ra­zvoj Grada Prijedora (PRE­DA) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP) iz Sarajeva, uz pomoć Vlade Švajcarske. Za mesec dana trajanja poziva prijavilo se tek 15 Prijedorčana, što je mnogo manje od planiranih 50 kandidata.

Projekt menadžer PREDE Branislav Vujasin kaže za „EuroBlic” da je slab odziv bio i razlog za produženje roka za prijave.

– Možda je broj od 50 učesnika preambiciozan, jer Prijedor je manji grad i ne može se porediti sa Sara­jevom. Možda nisu građani dobro informisani ili je bilo loše vreme za pokreta­nje javnog poziva – kaže Vujasin.

Navodi da na prijedorskom Birou ima oko 3.000 nezaposlenih do 35 godina koji mogu da se prijave na ovaj poziv.

  • Smatram da je bitnija poslovna ideja koju će prija­viti kandidati nego sam broj učesnika – ističe on. Navodi da će Komisija, koju će činiti predstavnici YEP projekta i Grada, izabrati one koji zadovolje uslove.
  • Prednost smo dali mla­dima koji će tokom nekoliko meseci imati nadzor struč­njaka za oblast kojom žele da se bave. Dobiće i konkretnu pomoć kao što su mašine ili oprema, ali ne novac – objašnjava Vujasin. Dodaje da grad Prijedor u ovom projektu učestvuje sa 15.000 KM, ali kolika je ukupna vrednost projekta nije mo­gao precizirati.

EuroBlic