Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku biće dodijeljeno najveće priznanje opštine Srebrenica – Plakete sa zlatnim grbom opštine, odlučeno je na današnjoj tematskoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica, koju su zbog te odluke napustili bošnjački odbornici.

Prijedlog Komisije o dodjeli nagrada i priznanja povodom Dana opštine usvojen je većinom od 11 glasova i te nagrade će biti dodijeljene na svečanoj sjednici Skupštine opštine 11. marta u 12.00 časova u srebreničkom Kulturnom centru.

Usvajanju ovog prijedloga prethodila je žučna rasprava i nepomirljivi stavovi oko dodjele najvećeg opštinskog priznanja, pa su bošnjački odbornici napustili sjednicu.

Za najveće opštinsko priznanje predložen je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i za taj prijedlog su se jednoglasno izjasnili i srpski i bošnjački članovi Komisije za dodjelu nagrada i priznanja, te ga proslijedili Skupštini opštine na razmatranje i donošenje konačne odluke o tome, kao i o prijedlozima za dodjelu ostalih nagrada ove opštine.

Neki bošnjački odbornici su se usprotivili tom prijedlogu i došlo je do duže polemike i mnoštva replika i osporavanja, te “ucjena” bošnjačkih odbornika napuštanjem sjednice i da će to dovesti u pitanje kredibilitet njenih odluka.

Budući da nije došlo do povlačenja prijedloga za dodjelu nagrada, bošnjački odbornici su napustili sjednicu, a u sali je ostalo 12 srpskih odbornika od ukupno 21 odbornika koliko broji srebrenički parlament.

Prijedlog komisije o dodjeli nagrada i priznanja povodom Dana opštine, 11. marta usvojen je većinom od 11 glasova.

Vladajuću koaliciju u srebreničkom parlamentu do sada su činili odbornici SNSD-a, DNS-a, SDS-a i kluba odbornika SDA i SBiH.

Za odluku o dodjeli nagrada i priznanja osim odbornika SNSD-a, DNS-a, SDS-a glasali su i odbornici iz PDP-a i SRS koji su u opoziciji u ovoj Skupštini.

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić rekao je da je on predložio Dodika za najveće opštinsko priznanje i da nije htio da povuče taj prijedlog na čemu su Bošnjaci insistirali jer se oni protive svemu što je srpsko.

“Oni se stalno protive svemu što nosi srpsko ime i stalno rade na nacionalnoj podjeli i podvajanjima da bi se dodvorili svojim biračima. Јa sam načelnik svim građana i želim da sa svima sarađujem i da radim u interesu svih, međutim bošnjačka politika u Srebrenici vodi se iz Sarajeva i to dovodi do razdora i nepovjerenja”, ocijenio je Grujičić.

On smatra da neki bošnjački odbornici žele da izvrše pritisak i udar na njega najavama da će organizovati proteste i inscenirati nemire, te ocjenjuje da su to besmislice i da se na taj način samo može usporiti razvoj ove sredine što je nekima cilj.

Grujičić je ocijenio “besmislenim nazivanje kvazibošnjacima onih koji rade u opštinskoj administraciji i sarađuju sa kolegama iz drugog naroda, što čine neki bošnjački odbornici, predvođeni predsjednikom Skupštine opštine Alijom Tabakovićem”.

“Moj interes je razvoj i prosperitet Srebrenice, njeno otvaranje i privlačenje investitora koji bi otvorili radna mjesta i za Srbe i Bošnjake što prethodni Bošnjački načelnici nisu činili ili su se radna mjesta otvarala samo za Bošnjake”, rekao je Grujičić.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka o izmjeni odluke o nagradama i priznanjima po kojoj se jubilarne nagrade zaposlenim u opštinskoj administaciji dodjeljuju za 20 i 30 godina rada u institucijama i ukida ranija jubilarna nagrada za deset godina staža.

Izvor: SRNA/RTRS