U Republici Srpskoj počela je isplata materinskog dodatka za sve nezaposlene porodilje u iznosu od 405 KM, rekao je direktor Fonda za dječiju zaštitu Nedeljko Јović.

On je podsjetio da je ova novina u zakonu uvedena na inicijativu predsjednice Vlade Željke Cvijanović krajem prošle godine i da je za isplatu ovog prava do kraja godine obezbijeđeno 16 miliona KM.

Јović je rekao da je projekcija da će broj nezaposlenih porodilja iz mjeseca u mjesec biti sve veći, te da se procjenjuje da će već sljedeće godine za ovu mjeru pronatalitetne politike biti izdvojeno oko 30 miliona KM.

– Sredstva koja su potrebna za isplatu ovog prava u svakom narednom mjesecu će biti viša, tako da očekujemo da će do kraja ove godine broj nezaposlenih porodilja biti blizu 6.000 – ističe Јović.

Pravo na materinski dodatak ostvarilo je u januaru 350 nezaposlenih majki, u februaru još 338, a za isplatu je obezbijeđeno 420.390 KM.

Fond dječije zaštite nastavlja i redovnu isplatu drugih prava, među kojima je dječiji dodatak čija isplata, takođe, počinje danas.

RTRS