Ostati u nesretnom braku zbog djeteta ili otići vjerojatno je jedna od najtežih odluka u životu. Šta je bolje za djecu: Razvod ili ne tako dobar brak? Zašto s godinama bilježimo porast razvoda? Ima li to veze sa sve većom financijskom nezavisnošću žena i odumiranjem tradicionalnih patrijarhalnih vrijednosti u društvu, ili sa druge strane imamo slučaj nedostatak finansija te zbog toga dolazi do svađa.

– Mnogo toga se promjenilo po pitanjubraka i partnerskog odnosa, razvod više nije neprihvatljiva opcija i nije nešto što bi moglo da donese teškoće po bilo kojeg člana porodice. Razvod sam po sebi je gubitak i uvijek donosi veliku količinu stresa za porodicu. Mnogo toga ima što može da se uradi da bi se prevenirale neke teže posljedice. Situacija kada partneri odluče da ostanu u braku koji ne funkcioniše kako bi sačuvali neku sliku zajedništva, porodičnu sliku i slično i samo odrastanje u takvoj zajednici može mnogo teže posljedice da ostavi na dijete nego razvod, kazala je prof. Meliha Fejzić, porodični psihoterapeut gostujući u emisiji “Danas”.

Pravo vrijeme za brak razlikuje se od osobe do osobe, ali i od situacije do situacije, pored zrelosti i loša ekonomska situacija kod većine parova utiče na odgađanje braka.

– Pored starosne dobi, neophodan je i određeni stepen emocionalne i socijalne zrelosti partnera. Razine zrelosti i životna iskustva vrlo često variraju. Neki ljudi su spremni za brak sa osamnaest godina, a neki ne postanu spremni ni mnogo kasnije. Danas je ekonomska situacija zastupljenija više nego prije. Odluka za stupanje u brak u velikoj mjeri zavisi i od prijašnjih iskustava na planu partnerskih odnosa, iskustava iz primarnih porodica koja značajno određuju stav po pitanju braka, ističe Fejzić.

Avaz/Alfa TV