Frankfurtski portal Vesti nastavio je da objavljuje detalje dokumenta za koji kažu da potiče iz obavještajnih krugova, a za čiji su sadržaj dobili i potvrdu stručnjaka za bezbjednost. Iz MUP-a Srpske kažu da nemaju informacije o pripremi političkih atentata, a iz Vlade da treba provjeriti odakle je došla priča i koji su izvori.

Spremnost obajveštajnih službi da se umiješaju u izbore u BiH, ne prezajući ni od atentata za koji bi okrivili vlast u Srpskoj, za Vesti je potvrdio potpukovnik Kontraobajveštajne službe u penziji, Ljuban Karan. Kaže da srpske službe već duže za to dobijaju upozorenja od ruskih. Miroljub Јeftić sa Beogradskog fakulteta političkih nauka, rekao je da dileme nema da se neće birati način da se uruši Republike Srpska

“Zapad nikada nije odustao od ideje da muslimanima stvori državu na tlu Evrope, a zbog događaja na Bliskom istoku, ta zamisao je samo intenzivirana. Otud nemam nikakve dileme da neće birati na koji način će to uraditi. Da se razumijemo, na njihovoj meti neće biti samo Srbi u BiH, već i Hrvati”, dodao je Јeftić.

“To može biti novinar, može biti i političar, a onda ide propaganda”, istakao je potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan.

Da li će Vlada Srpske razmatrati ovu mogućnost, zavisiće od procjene MUP-a Srpske, rekla je premijerka Željka Cvijanović, napominjući, ipak, da takve informacije treba da budu potkrijepljenje i izvorima.

“Važno da se Vlada bavi svakom temom, ali se mora voditi računa na koji način se dolazi do određenih tema i ko su njihovi izvori. Ne bježimo ni od jedne teme, ali mora se ispoštovati procedura i mora postojati podloga da bi nešto bilo razmatrano”, naglasila je Cvijanović.

SDS, a danas i Poslanički klub PDP-a u Narodnoj skupštini, pozvali su ministra Dragana Lukača da obavijesti javnost da li MUP ima saznanja da se priprema atentat na nekog od istaknutih ličnosti opozicije, za koji bi bio okrivljen Milorad Dodik, i šta je MUP preduzeo da spriječi takav scenario. Ministar Lukač odgovorio je da ne želi da snj bavi bilo čijim pretpostavkama i političkim pričama i da MUP garantuje bezbjednost u Srpskoj.

“Zar mislite da MUP može da ima informaciju da se priprema nečiji atentat, a da nije već danas uhapšen i procesuiran”, istakao je Lukač.

Portal Vesti najavio je objavljivanje i drugih dijelova dokumenta, za koji kažu da kruži obavještajnim prostorom Balkana.

RTRS