Istraživanje čije rezultate prenosi BBC pokazuje da plivanje u moru značajno povećava izgled za razvoj probavnih tegoba, bolova u uhu i drugih bolesti.

Medicinski fakultet Univerziteta Ekster i Centar za ekologiju i hidrologiju sproveli su istraživanje u kojem je zaključeno da u poređenju sa neplivačima šanse za razvoj bolova u ušima rastu 77 odsto kod onih koji se kupaju u moru, a za probavne poremećaje 29 odsto. Osim na plivanje, rizici se odnose i na vodene sportove.

Studija je obuhvatila 19 manjih istraživanja iz Britanije, SAD, Australije, Novog Zelanda, Danske i Norveške koja se povezuju sa kupanjem u moru i bolestima, tačnije 120 hiljada ispitanika.

“U bogatim zemljama poput Britanije postoji percepcija da je malo zdravstvenih rizika povezanih s vremenom provedenim u moru”, kaže dr En Leonard – “Suprotno tome, naš rad pokazuje da vrijeme provedeno u moru povećava vjerovatnost razvoja bolesti poput bolesti uha i problema sa probavnim traktom, bolova u želucu i proliva. Mislimo da to pokazuje da je zagađenje nešto što pogađa plivače u nekim od najbogatijih zemalja”.

Dr Vil Gejz kaže da njihova studija nema namjeru da odvrati ljude od odlaska na more, koje je svakako korisno za zdravlje jer poboljšava fizičku kondiciju i povezuje čovjeka sa prirodom. Kako kaže, većina ljudi će se oporaviti od infekcija bez ikakvog liječenja, ali one se mogu pokazati ozbiljnijim za ranjive grupe poput starijih osoba i male djece.

“Daleko smo odmakli u smislu uklanjanja zagađenja iz mora, ali naši dokazi pokazuju da još uvijek ima puno posla na tom planu. Nadamo se da će ovo istraživanje doprinijeti daljim naporima za uklanjanjem nečistoća iz priobalja barem”, objasnio je.

Izvor: B92