Na suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu svedok Tužilaštva BiH Fadil Hasanagić rekao je danas da je Mahmuljin bio upoznat o nečovečnom postupanju pripadnika odreda “El mudžahedin” prema ratnim zarobljenicima.

U nastavku svedočenja Hasanagić je pojasnio da je kao komandant 35. divizije takozvane Armije BiH usmeno dobio informaciju o nečovečnom postupanju prema ratnim zarobljenicima, dok je komandant Trećeg korpusa o tome dobijao izveštaje od obaveštajnih i bezbednosnih organa.

Hasanagić, koji je pre dve sedmice započeo svedočenje, istakao je da je komandant korpusa bio pisanim putem obavešten, a da ga je i on lično obavestio.

– Obavešten sam 11. septembra 1995. godine, od trećeg čoveka Divizije, o zarobljavanju i otimanju zarobljenika. Isti dan sam obavestio komandanta Korpusa – dodao je Hasanagić.

Svedok je naveo da je 12. septembra 1995. godine dobio informaciju o zlostavljanju i ubijanju zarobljenika, pojasnivši da su o tome izveštaje sačinjavali obaveštajni i bezbednosni organi, koje su dostavljali na istureno komandno mesto.

Optuženi Mahmuljin je svedoka pitao “šta bi se desilo da je odlučeno da se uđe u konfrontaciju s odredom “El mudžahedin” i da li bi došlo do sukoba”, a Hasanagić je odgovorio da bi otpor bio pružen, ali da bi on to rešio.

– Sve ste instrumente imali za rešavanje ove situacije. Da ste meni to naredili, ja bih rešio – dodao je Hasanagić.

Prema njegovom svedočenju, direktivom za nastavak ofanzivnih dejstava Generalštaba takozvane Armije BiH od 5. januara 1995. godine, dat je plan godišnjih aktivnosti Trećem korpusu da zajedno s Drugim korpusom zauzme širi rejon Vozuće.

Hasanagić je naglasio da nije imao kontrolu nad odredom “El mudžahedin”, koji mu je bio pretpočinjen tokom zauzimanja Vozuće, te dodao da je bez obzira na naređenja, učešće tog odreda u borbenim dejstvima isključivo zavisilo od njihove volje.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u čijem je sastavu delovao i odred “El mudžahedin”, ništa nije preduzeo da spreči zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema navodima optužnice, pripadnici odreda “El mudžahidin” od 11. do 29. septembra ubili su 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. mart.

EuroBlic