U Donjim Vrbljanima, u opštini Ribnik zvanično je puštena u rad mini hidroelektrana “Medna”. U izgradnju je uloženo više od 20 miliona evra. Ova hidroelektrana jedna je od tri koje je kompanija “Interenergo” izgradila na rijeci Ugar.

Mini hidroelektrana “Medna” jedna je u sektoru malih hidroelektrana, koja bi na godišnjem nivou trebalo da proizvodi oko 21 hiljadu megavat-časova električne energije.

Instalisana snaga ovog energetskog objekta je 4,9 megavata, što znači da ima kapacitet da snabdeva strujom oko 50 hiljada stanovnika.

Mještani su zadovoljni.

“Sve što se proizvodi dobro je, naročito u mom selu, Napravljeni su putevi, struja osvjetljava kuću, mašine”, rekao je Stevan Ćuk iz sela Donji Vrbljani.

“Odlično. To je trebalo pre 25 godina još, da ostane narod ovdje. Nama je donijelo i put i sve dobro”, dodao je Mile Berić.

Izgrađeno je nekoliko kilometara putne mreže, rekonstruisan dio niskonaponske mreže i obezbijeđeno snabdijevanje vodom tog područja. Pri gradnji mini hidroelektrane ispoštovani su svi ekološki standardi uticaja na životnu sredinu i tehnološka rješenja.

“Za Republiku Srpsku je od velikog značaja što je bilo uključeno oko 20 kompanija sa više stotina radnika. Ovo će doprinijeti kvalitetnom snabdijevanju električnom energijom domaćih konzumenata, ali će biti i u kontigentu koji se izvozi iz Srpske”, naglasio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

“Јa mislim da ovaj projekat može da bude vodeći po tome što tehnološke razmjere su značajne i za region, jer smo uspjeli da napravimo da pumpa i ima najmanji uticaj na životnu sredinu, jer je cjevovod cijeli u tunelu”, naveo je Anton Papež iz kompanije “Interenergo” Slovenija.

U realizaciju projekta, kompanija “Interenergo” ušla je zahvaljujući potpisanim ugovorima sa Vladom Srpske, a očekuju da će u narednom periodu biti još sličnih projekata.

RTRS