Ribnik: Puštena u rad mini hidroelektrana “Medna” (VIDEO)

U Donjim Vrbljanima, u opštini Ribnik zvanično je puštena u rad mini hidroelektrana “Medna”. U izgradnju je uloženo više od 20 miliona evra. Ova hidroelektrana jedna je od tri koje je kompanija “Interenergo” izgradila na rijeci Ugar.

Mini hidroelektrana “Medna” jedna je u sektoru malih hidroelektrana, koja bi na godišnjem nivou trebalo da proizvodi oko 21 hiljadu megavat-časova električne energije.

Instalisana snaga ovog energetskog objekta je 4,9 megavata, što znači da ima kapacitet da snabdeva strujom oko 50 hiljada stanovnika.

Mještani su zadovoljni.

“Sve što se proizvodi dobro je, naročito u mom selu, Napravljeni su putevi, struja osvjetljava kuću, mašine”, rekao je Stevan Ćuk iz sela Donji Vrbljani.

“Odlično. To je trebalo pre 25 godina još, da ostane narod ovdje. Nama je donijelo i put i sve dobro”, dodao je Mile Berić.

Izgrađeno je nekoliko kilometara putne mreže, rekonstruisan dio niskonaponske mreže i obezbijeđeno snabdijevanje vodom tog područja. Pri gradnji mini hidroelektrane ispoštovani su svi ekološki standardi uticaja na životnu sredinu i tehnološka rješenja.

“Za Republiku Srpsku je od velikog značaja što je bilo uključeno oko 20 kompanija sa više stotina radnika. Ovo će doprinijeti kvalitetnom snabdijevanju električnom energijom domaćih konzumenata, ali će biti i u kontigentu koji se izvozi iz Srpske”, naglasio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

“Јa mislim da ovaj projekat može da bude vodeći po tome što tehnološke razmjere su značajne i za region, jer smo uspjeli da napravimo da pumpa i ima najmanji uticaj na životnu sredinu, jer je cjevovod cijeli u tunelu”, naveo je Anton Papež iz kompanije “Interenergo” Slovenija.

U realizaciju projekta, kompanija “Interenergo” ušla je zahvaljujući potpisanim ugovorima sa Vladom Srpske, a očekuju da će u narednom periodu biti još sličnih projekata.

RTRS

Preporuka

URADITE OVO I UŠTEDITE Ovih pet uređaja troši stru...
views 88
Osim što će vam uštedjeti novac, isključivanje uređaja iz struje bezbjednije je u slučaju grmljavine kada su svi uključeni uređaji pod rizikom od udar...
“Prijedorputevi” uklanjaju naplatne ku...
views 383
Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić potvrdio je Srni da je potpisao ugovor o uklanjanju naplatnih kućica u Glam...
Počela izgradnja rasklopne trafo-stanice u Oštroj ...
views 530
U Oštroj Luci danas je položen kamen temeljac za izgradnju rasklopne trafo-stanice, 20 kV. Investicija vrijedna 460.000 KM, značiće stabilnije i kvali...
Privredna komora RS: Nagrade za prepoznatljiv kval...
views 422
Predstavnici Privredne komore RS-a danas su u okviru Izbora najuspješniji u privredi RS-a u 2017. godini, dodijelili deset nagrada za najuspješnije u ...
Savjet ministara odobrio garancije za dodatni zaja...
views 425
Savjet ministara donio je Odluku o odobravanju izdavanja dodatne garancije BiH za dodatni zajam Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Javnom preduz...
Alumina: Izgradnja stanice za gorivo budućnosti, k...
views 225
Veoma uspješnu, prošlu poslovnu godinu, zvornička "Alumina" krunisala je izgradnjom Stanice za prirodni komprimovani gas. Iz Zvornika bi uskoro trebal...