Sud u Sloveniji potvrdio je dvije optužnice protiv Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, javili su mediji iz te zemlje.

Prema izjavi predsjednika Revizorskog suda Tomaža Vesela, SDS je kriv za nezakonitosti u finansiranju u slučaju dva zajma.

Tri rate s kamatom

Prvi je pozajmica od Dijane Đuđić, porijeklom iz Prijedora, a drugi od firmi bliskih mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

„Dnevni avaz“ krajem prošle godine intenzivno je izvještavao o kontroverzama koje je izazvalo otkriće da je Đuđić, nepoznata u poslovnim krugovima Slovenije, ali i regiona, SDS-u posudila 450.000 eura. Ugovor o tome s njom je potpisao sam Janša. U tom dokumentu navedeno je da će ona sukcesivno, u tri rate, isplatiti SDS-u pozajmicu, a da će se ona isto tako vraćati s uračunatom kamatom.

U drugom slučaju, SDS je od firmi čiji su vlasnici Mađari bliski Orbanu posudila 60.000 eura.

Riječ je o pozajmici od kompanije „Nova Obzorja“, u kojoj SDS ima manjinski udjel.

Vesel je objasnio da u oba slučaja Janšina stranka nije poštivala zakone. Prema pravnim normama Slovenije, stranke mogu posuđivati novac samo od banaka, štedionica ili pojedinaca.

Kazna i do 21.000 eura

Prema objašnjenjima slovenskih novinara, ako stranka bude osuđena, slijedi joj kazna u rasponu od 4.200 do 21.000 eura. Janši, pak, prijeti globa između 450 i 900 eura za svaku presudu.

Sudija Vesel rekao je i da ne isključuje mogućnost detaljne revizije knjiga SDS-a. Objasnio je da slovenski zakon nalaže da se pročešljaju finansije svake stranke koja dobije više od 10.000 eura iz budžeta.

Avaz