Analitičar Srđa Trifković smatra da Srbi nisu dovoljno svjesni svog položaja na Balkanu i da jedan od uticaja u ovom regionu, takozvani evroazijski, koji bi trebalo da se na njih oslanja, nije dovoljno artikulisan.

Trifković je ukazao na još tri uticaja na Balkanu – atlantistički koji se oslanja na Albance, germansko-kontinentalistički koji se oslanja na Hrvate i neoosmanski koji se projektuje putem “zelene transferzale”.

On navodi da je u dvodecenijskoj euforičnoj propagandi evropskog puta Srbije zamagljeno to da Srbe u ključnim zemljama EU ne vole jer “germansko srce stare Evrope tretira Srbe kao remetilački faktor i prema njima ima civilizacijski i kulturološki otklon”.

Trifković je na tribni “Geopolitika Balkana u vrtlogu novog hladnog rata”, održanoj sinoć u Doboju, ocijenio da Srbija neće pristupiti EU jer stalno postavljanje novih vremenskih rokova za ulazak postaje već tragikomično, “a šargara uvek izmiče”.

Prema njegovim riječima, hladni rat nikada nije prestao u percepciji ključnih donosilaca odluka u zapadnom svijetu, prije svega SAD koja Rusiju doživljava kao geopolitičkog rivala, a Srbe kao ruske potencijalne saveznike i produženu ruku na ovim prostorima, koji u takvim odnosima imaju sudbinu kolateralne štete.

“Politika velikih sila prema ovom području uslovljena je geopolitičkim vektorima”, rekao je Trifković.

Srđa Trifković je doktorirao istoriju na Univerzitetu Sauthempton u Engleskoj. Od 1999. je spoljnopolitički urednik američkog mjesečnika “Hronike” i srpskog časopisa “Geopolitika”.

Izvor: SRNA/RTRS